Ezeknek a sejteknek egy módosított UV sterilizáló rendszeren keresztül sugárzott nagy intenzitású UV-C fénnyel történő besugárzásával a Tokai Orvosi Egyetem kutatói képesek voltak a sejteket működésképtelenné tenni és sejthalált előidézni másodperceken belül. A nem neoplasticus sejtekre azonban kevésbé volt hatással és túlélték a kezelést, mondták el a kutatók. Felfedezésüket jelenleg egy rákgyógyító eljárássá próbálják meg átalakítani, mely során más módszereket is felhasználnak, mint például az endoszkópia vagy a lézeres mikroszkópia.

“Ez a módszer megkönnyíti a rákkezelésen áteső páciensek életét.” tették hozzá.
A neoplasticus sejtek UV-C érzékenységét korábban más kutatók is megfigyelték. Például egy 2009-ben a Biochemical and Biophysical Research Communications szaklapban közzétett tanulmány szerint a szintén japán Gifu Egyetem kutatói jelentették, hogy alacsony dózisű UV-C-vel kombinált standard gyógykezelés sikeresen gátolta meg a hasnyálmirigy rákos sejtjeinek növekedését. Ugyanez a kutatócsoport hasonló hatásról számolt be vastagbélrák esetében is.

Az alacsony-hullámhosszúságú UV-C természetes körülmények között nem fordul elő, köszönhetően a Föld ózonrétegének, mely teljes mértékben visszaveri azt, germicid hatásai azonban régóta igazoltak, melyeket az orvostudomány sterilizáló készülékekben használ fel. A fogászatban az UV-C-t többnyire a fogkefék sterilizálására és a rendelők levegőjének tisztításában használják. A most felfedezett eljárással ellentétben azonban az előbb említett alkalmazási területeken kis intenzitású UV-C-t használnak hosszútávon.