A szájüregi biofilmekkel kapcsolatos kísérlet részeként az űrbe fellőtt szájegészségügyi eszközöket biztonságosan visszaküldték a Földre.

A Colgate-Palmolive és az ISS amerikai nemzeti laboratórium által kezdeményezett vizsgálat a múlt hónapban utazott a floridai Kennedy Űrközpontból a Spacex CRS-22 fedélzetén a laboratóriumba. A fedélzeten dolgozó csapat mikrofluidikai eszközöket használt a baktériumok növekedésének serkentésére egy foghoz hasonló felületen. Mintegy négy hétig voltak kitéve – és most biztonságban visszatértek a Földre. Az űrhajó kialakítása lehetővé tette a kísérleti elemek gyors kirakodását. Emellett a floridai helyszín lehetővé tette, hogy az időérzékeny kutatást gyorsabb ütemben adják át a tudósoknak.

A gravitáció hatása
A tudósok tehát még azelőtt értékelhetik az eszközöket, hogy a gravitációnak lehetősége lenne teljesen kifejteni a hatását. Ezt követően alaposabb elemzést végeznek majd. A szájüregi biofilm-vizsgálat azt vizsgálja, hogy a gravitáció hogyan befolyásolja a szájüregi baktériumok összetételét, szerkezetét és aktivitását a gyakori szájápolási szerek között. Az eredmények reményeik szerint támogatni fogják az olyan betegségek, mint az ínygyulladás, a fogszuvasodás és a parodontitis elleni küzdelmet célzó kezeléseket. Emellett betekintést nyújthat abba is, hogy a mikrogravitáció hogyan befolyásolja a mikrobiomokat más testfelületeken.

Emellett a jó szájhigiénia fenntartása létfontosságú a Holdra vagy a Marsra irányuló, hosszú távú űrmissziók során.

Kiküszöböli a hibát
“A betegségek molekuláris mechanizmusát vizsgáljuk, és azt, hogy a szájápolási termékeink hogyan képesek beavatkozni” – mondja Harsh Trivedi társkutató.

‘Minden molekuláris munka időérzékeny. Metabolitokat és nukleinsavakat vizsgálunk, amelyek idővel lebomlanak. Tehát minél gyorsabban kapjuk meg őket, annál kevesebb lebomlás következik be. A remények szerint a tanulmány eredményei a világ lakosságának mintegy 50%-a számára hasznosak lehetnek.

Luciana Rinaudi Marron a Colgate-Palmolive társkutatója az Oral Biofilms in Space tanulmánynak az alábbit nyilatkozta:
“Az összes minta egy időben történő elemzése kiküszöböli a sok variabilitást, amely abból adódik, hogy különböző emberek különböző helyeken készítik elő és elemzik a mintákat. Ez valóban segít kiküszöbölni a hibaforrásokat.”