Az új röntgen alapú komputer tomográfiás (CT) módszer segítségével nemzetközi kutatók egy csoportja számára lehetőség nyílt arra, hogy a csupán néhány milliméteres tárgyak nanostruktúrája is feltáruljon. Az új technika potenciálját demonstrálandó, a szakemberek egy emberi fog precíz, 3 dimenziós kollagén-rostjat is górcső alá vették.

A Technische Universität München (TUM), a Lund University, a berlini Charité Hospital és a svájci Paul Scherrer Institute szakemberei közösen dolgozták ki azt a módszert, ami alapvetően röntgen alapú, de a nanostruktúrát is képes precízen megjeleníteni.

A hagyományos CT-módszerek csak egy értékkel dolgoznak, a voxellel, minden egyes 3D képpontra egy tárgyon belül. Az új technológia előnye, hogy több értéket rendel egy-egy voxelhez, mivel a szórt fény több irányból érkezik.

„A többletinformációnak köszönhetően lényegesen többet tudhatunk meg egy-egy tárgy nanostruktúrájáról, mint amire a hagyományos CT-vel lehetőségünk nyílt volna” – mondja a Franz Pfeiffer professzor, a Technische Universität München munkatársa.

Forrás: medipress.hu