A legújabb tudományos beszámolók szerint kutatók olyan új, biokompatibilis anyagot fejlesztettek ki, amely a piacon jelenleg elérhető anyagoknál hosszabb ideig képes helyreállítani az elkopott fogzománcot, és csökkenteni a fog érzékenységét.

A zománcvesztés nemcsak fogérzékenységet okoz, hanem a fog kilyukadásának, a fogbél gyulladásának és más fogbetegségek kockázatát is megnövelheti. A gyakori fogászati rendellenességnek számító fogérzékenység gyakran azt követően alakul ki, hogy a fogzománc leépült, ami védtelenné teszi az alatta lévő porózus anyagot, a dentint. Ez az anyag apró csövecskéket tartalmaz, amelyek kiteszik az alatta lévő idegeket a melegnek és a hidegnek.

Az ACS Nano szaklapban közzétett kutatásukban a Tajvani Nemzeti Egyetem munkatársai Chun-Pin Lin fogorvos professzor vezetésével kutyákon tesztelték a kalciumot és foszfort tartalmazó új, biokompatibilis anyagot. Kimutatták, hogy mélyebben eltömik a csövecskéket, és tartósabb, mint a meglévő kezelések, például a speciális fogkrémek. A mély tömést a szakértők „biomimetikus kristályos dentingátnak” nevezték.

A kutyák fogain végzett kísérletből az derült ki, hogy 70 nap elteltével jelentős kristálynövekedés következett be, és nem tapasztalták a fogbél irritációját. A kutatók szerint az anyag ígéretesnek látszik emberi kezelésekhez is.

Forrás: www.dentalproductsreport.com