A COVID-19 fertőzés kimutatására szolgáló új gyors tesztelési kísérleti programja, amelyet a Bécsi Központban folytattak, iránymutatást keres arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságosan négyszemközt találkozni világjárvány idején.

A rendezvények nagyszabású résztvevői tesztelése nem volt praktikus, mivel az eredmények visszaküldése időbe telik. A szeptember 16–17-i kísérleti program során a teszt lebonyolítása átlagosan 6–10 percet vett igénybe, a mérés kezdetétől a teszt eredményének megkapásáig, ami lényegesen kevesebb, mint az eredetileg tervezett 15 perc. Betekintést adott abba is, hogy mekkora orvosi személyzetre van szükség – derül ki az Austria Center Vienna sajtóközleményéből.

A NADAL Covid-19 Ag Rapid Test elnevezésű eljárást 2000 Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatóján, munkatársain, partnercégek alkalmazottjain és újságírókon tesztelték a két nap alatt. A tesztalanyok felsorakoztak, hogy egy orvos mintát vegyen a torkukból, majd kezelje azt az eljárásnak megfelelően. Ezt követően az alanyok várták az eredmények megjelenését. A terhességi teszthez hasonlóan a kazetta egyetlen sort mutat, ha a teszt negatív a COVID-19 esetében, és két sort mutat pozitív eredményre.

Összesen öt ember tesztje pozitív volt az első napon, egy pedig pozitív volt a kísérleti program második napján. Az a személy, aki a második napon pozitív eredményt adott, korábban negatív eredményt adott, ami megerősítette, hogy az antigénteszt mindig csak pillanatképet ad az egyén vírusterheléséről abban a meghatározott időpontban.

Ez egy újabb értékes információt kínál a tisztviselők számára: A gyorsteszteket naponta kell elvégezni a többnapos eseményeken, és a negatív teszt eredményét soha nem szabad összetéveszteni a COVID-19 elleni teljes védekezéssel. Ezek a tesztek hatékony eszközök, amelyek jelentősen csökkentik a fertőzések esélyét az eseményeken – jelentik a tisztviselők.

A kísérleti projekt az Arbeiter-Samariter-Bund, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a tesztet Ausztriában forgalmazó gyógyszeripari nagykereskedővel, az Alpstar céggel együttműködve készült.

Forrás: Pcma.org