Daniel Zimmermann, a Dental Tribune International munkatársa interjút készített dr. Dietrich Fischer-Brooks-szal, a Bundesliga és a FIFA fogorvosával a jelenleg zajló futball világbajnokság kapcsán – többek között arról, hogy miért nem Luiz Suareznek, hanem inkább az ellenfelének van oka a félelemre.

– Dr. Fischer-Brooks, mit gondol: van-e Suareznek félnivalója a hosszú távú következményektől, miután megharapta az ellenfelét?
– Inkább az ellenfelének, Giorgio Chiellin-nek van, mivel a szájüregi lepedékben rendkívül agresszív baktériumok is tanyáznak. A harapásos sérülésnek súlyos szövődményei lehetnek, mivel nem áll rendelkezésre antibiotikum az érintett kórokozók mindegyikére. Jó néhány súlyos fertőzés következett már be emiatt.

– Ami azt illeti, úgy tűnt, hogy Suarez fájdalmában harapott. Ez mennyire lehetett zsigeri reakció?
– Szerintem túlzott. De tény, hogy az olasz valóban hátrakönyökölt, amit ő megérezhetett.

– Javasolná, hogy Suarez fogorvoshoz forduljon az eset után?
– Csak akkor, ha valóban ütést mértek a fogaira. Röviddel az incidens után már interjút adott, amiben úgy látszott, minden rendben van.

– A könyökölés a legtöbb fogsérülés oka a fociban?
– Határozottan. Az Eintracht Frankfurt, az FSV Frankfurt és a Kickers Offenbach játékosai rendszeresen bekerülnek a fogorvosi székbe elülső fogat érintő sérülés miatt. A focisták egy része ma már fogvédővel játszik emiatt, aminek a ki- és behelyezését gyakran láthatjuk a partvonalon.

– A világbajnokság alatt vannak állandó fogorvosi ellenőrzések, vagy ez a játékosok saját felelőssége? 

– Ez a szolgáltatások minőségétől függ. Jó előre illik tudni, hogy a futballistáknál van-e szájüregi gyulladás, vagy bármilyen kórtörténeti előzmény. Tisztában vagyunk vele, hogy többekre lesújtott már a hirtelen szívhalál a pályán. A nagy kiterjedésű fertőzések oka akár tályogos bölcsességfog is lehet, esetleg súlyos ínygyulladás vagy gyökérkezelt fogat érintő gyulladás.

– Egy ilyen probléma milyen hatással lehet a játékosok egészségére és teljesítményére?
– A szervezetben bárhol jelen lévő gyulladás szívproblémákhoz, vagy ízületi gyulladáshoz vezethet, például a térdben. Kezeltünk egyszer Frankfurtban egy cseh válogatott focistát, aki hónapokon át képtelen volt cipőt húzni, mivel gennyes gyulladás keletkezett a kislábujjában. A baj oka egy tályogos bölcsességfog volt. Miután azt eltávolítottuk, a gyulladás két napon belül eltűnt, az illető pedig hamar pályára léphetett. A csapatorvosoknak nincs könnyű dolguk, mivel gyakran nincsenek tisztában az ilyen összefüggésekkel.

– A mai focisták tulajdonképpen popsztár-státuszban vannak, így sokat adnak a megjelenésükre. Ez a fogazatukra is igaz?
– A gyönyörű, rendezett és hófehér fogsor a siker szimbóluma. Néhány játékosnak egyenesen fogsorfétise van. Akadnak, akik 2-3 havonta jönnek hozzám ellenőrzésre. A külföldi focistákon – főleg a korábbi keleti blokkból érkezőkön – azonban látszik, hogy fiatal korukban nem figyeltek a fogápolásra. Ők különös gondoskodást igényelnek.

– Ön a 2006-os német világbajnokság alkalmával többek között angol és szaúd-arábiai játékosokat is vizsgált. Észlelt lényeges különbséget a fogaik állapotát illetően?
– Nemzetközi szinten óriási osztálykülönbségek vannak. Angliában például az általános egészségügyi ellátáshoz hasonlóan a fogorvosi ellátás is rosszabb. Ezt pedig a fogak állapota is tükrözi természetesen, mivel gyenge töméseket és az ápoltság hiányát is meg lehet figyelni. Svájcban és Németországban viszont kitűnő az ellátás, ami egészségesebb fogazatban nyilvánul meg.

– Napjaink futballistái közül kinek a leglenyűgözőbb a fogsora?
– Most leginkább a kolumbiai James Rodriquez nyűgöz le, akinek igazán szép fogai vannak. Ne feledjük, hogy az esztétikum csupán egy tényező, egészségügyi aspektusról is beszélhetünk.

– Mire tippel a világbajnokság végeredményét illetően?
– Eleinte úgy gondoltam, hogy nem jut európai csapat az elődöntőbe. Ebben most már nem vagyok annyira biztos. Szerintem Németország Brazíliával vagy Hollandiával csap össze a végső győzelemért.