Az Oral Health Foundation (Orális Egészségügyi Alapítvány), az Egyesült Királyság egyik jótékonysági szervezete: célja, hogy a szájbetegségek által okozott nehézségek csökkentése a közérzet javításához, a jó közérzethez járulhasson hozzá. A szervezet világos, egyszerű és tudományosan alátámasztott útmutatásokat jelentett be a fogsorragasztó használatáról. Az iránymutatásokat egy globális munkacsoport dolgozta ki, amik részét képezik a GlaxoSmithKline Consumer Healthcare szponzorált kutatási projektnek.

2050-re várhatóan két milliárd 60 éves vagy annál idősebb ember él a világon ÷ ez több mint kétszerese a mai számnak. Bár ez azt jelenti, hogy a protézisek viselőinek száma várhatóan növekszik, kevés iránymutatás született a fogsorragasztók megfelelő használatáról. Jelenleg számos fogsorviselő nem rendelkezik tanácsokkal arról, hogy milyen típusú ragasztót kell használni, mennyit és milyen gyakran kell belőlük használni, valamint hogyan kell felvinni és eltávolítani az anyagot. Ráadásul a javaslat, amit ezek a betegek kapnak, óriási mértékben különbözik. Ez negatívan befolyásolja életminőségüket, az étrend minőségét és az általános jólétet.

Nemrégiben az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Görögország, Japán és Svájc szakértőinek munkacsoportja átfogó felülvizsgálatot készített a meglévő szakirodalomról, és egyértelmű iránymutatásokat dolgozott ki a fogsorragasztók optimális felhasználásához a fogászati egészségügyi szakemberek, gondozók és betegek számára. Az iránymutatásokat fehér könyvként tették közzé, melynek címe Iránymutatások a fogsorragasztók felhasználására és azok előnyeire a száj- és általános egészség szempontjából. Ezek az alábbiak szerint foglalhatók össze:

  1. Ellenőrizze, hogy a fogsor tiszta-e és száraz. Ezután tegyen rá egy kis mennyiségű fogsorragasztó krémet. Ezt csak naponta egyszer kell megtenni.

2. Helyezze a fogsort a szájába, és szorosan zárja be a száját néhány másodpercre. Ha a ragasztókrém túlcsordul, akkor túl sokat használt. Távolítsa el a tartalék ragasztót. Ne nyelje le, 5 percig ne egyen vagy igyon semmit.

3. Alvás előtt vegye ki a fogsorát. A ragasztó eltávolításához alaposan tisztítsa meg a fogsort és a szájüregét.

4. Rendszeresen járjon fogorvosi szűrésre, hogy szája és a fogsor ellenőrizhető legyen.

Ezek az egyszerű lépések javíthatják a protézisek megtartási esélyét és stabilitását, nagyobb bizalmat és kényelmet nyújthatnak a viselőknek, csökkenthetik vagy megszüntethetik a fogsor alatt található ételmaradékot. Dr. Nigel Carter, az OBE, az Orális Egészségügyi Alapítvány vezérigazgatója ezt mondta: „A fogsorok ragasztóinak használatára vonatkozó útmutatások hiánya ahhoz vezethet, hogy a fogsorok viselői zavartan állnak a problémás helyzetek elé és nem tudják, mire figyeljenek, prevenciós célból. A bizonyítékok világosak; a ragasztóanyag használata előnyöket jelenthet a legjobban illeszkedő protézisekkel rendelkező betegek számára, mind a funkció, a megbízhatóság, mind a kényelem szempontjából. Ezek az új irányelvek bizalmat adnak a fogorvosoknak abban, hogy tudják, miként és mikor ajánlják a fogsorragasztókat a betegek érdekében ”.

Forrás: eu.dental-tribune.com