Bar-Lev Ipari Park, Izrael/Köln, Németország: Az izraeli implantátumgyártó MIS Implants Technologies bejelentette, hogy a termékei figyelemreméltó  eredményeket értek el egy mennyiségében és minőségében is kiterjedt elektronmikroszkópos vizsgálat során.

Az Európai Fogászati Implantológusok Szövetsége alá tartozó Kutatási és Minőségbiztosítási Bizottság megrendelésére készült tanulmányban összesen 65 sterilen csomagolt implantátum szettet vizsgáltak 10 ország 37 gyártójától.

A köztes vizsgálati jelentés  szerint az MIS által gyártott C1 és a SEVEN implantátumok figyelemre méltó eredményeket értek el. Jóllehet a régebbi, 2011 és 2012-ben végzett vizsgálatok során a SEVEN implantátum felszínének akár 7%-án is találtak maradék fúvóanyagot, a mostani vizsgálatok során a kutatók még elszórt pontokban se mutattak ki maradványokat a két fent említett Grade 23 típusú titánium implantátum felszínén.

Bal oldal: MIS SEVEN implantátum maradvány-mentes felszíne (500-szoros nagyítás)  Jobb oldal: MIS SEVEN implantátum mikro/nano struktúrája (2,500-szoros nagyítás).  (Fényképezte: Dr. Dirk Duddeck és Dr. Jörg Neugebauer, Kölni Egyetem)

Bal oldal: MIS SEVEN implantátum maradvány-mentes felszíne (500-szoros nagyítás)
Jobb oldal: MIS SEVEN implantátum mikro/nano struktúrája (2,500-szoros nagyítás).
(Fényképezte: Dr. Dirk Duddeck és Dr. Jörg Neugebauer, Kölni Egyetem)

Az MIS felhasznált anyagokért felelős menedzsere, Dr. Tal Reiner bemutatta, hogy a kiváló eredményt elérő implantátumok gyártásakor mely eljárásokat használták a felületek kezelésére: „Az implantátumainkat napi szinten monitorozzuk olyan paraméterekre, mint a felületi érdesség, egyenletesség és tisztaság. A mintákat meghatározott gyártási adagból választjuk ki és egy házon belüli pásztázó elektronmikroszkóppal vizsgáljuk meg. Mivel minden a telephelyen, a saját laboratóriumunkban történik, nincs szükség a gyártást megszakító utólagos javításokra.

„Az MIS szigorúan ragaszkodik a gyártási folyamataihoz, amellett, hogy minden lehetőséget kihasználva igyekszik a szennyeződések a (fúvás vagy a gyártás lépéseinek maradványai) arányát a lehető legkisebb szintre csökkenteni.” Reiner hozzátette: „A pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatokat csak bizonyos, mintának kiválasztott termékeken tudják elvégezni el. Ezért minden termékünket, egy tapasztalt technikusunk révén, vizuális ellenőrzésnek is alávetjük. A hibásnak ítélt implantátumok maradéktalanul kiselejtezésre kerülnek”.

A köztes vizsgálati jelentés, amelynek címe „Steril implantátum csomagok felületének vizsgálata” az Európai Fogászati Implantológusok Lapjának (European Journal of Dental Implantologists) 01/2015 számában jelent meg.

Az elmúlt 12 hónap során ez a második olyan tanulmány, amely az MIS implantátumok minőségét igazolja. Az első vizsgálat 2014 júniusában jelent meg a POSEIDO hírlapban „62 fogászati implantátum besorolása és azonosítása kémiai és morfológiai jegyeik alapján. Harmadik rész: Homokfúvással és savmaratással kezelt (SLA típusú) és ehhez hasonló felületekcímmel. A vizsgálatban 18 implantátumot vizsgáltak és az MIS SEVEN implantátum azon három közé tartozott, amelyek felszínén nem mutattak ki szennyeződést vagy kémiai módosítást.