Az orális szex időzítése és intenzitása befolyásolhatja a torok- és szájrák kialakulását. Egy új tanulmány szerint ami az American Cancer Society CANCER című folyóiratában jelent meg.

A tanulmány megállapítja, hogy több mint 10 korábbi orális szexuális partnerrel 4,3-szor nagyobb az esély a HPV-vel kapcsolatos oropharyngealis rák kialakulására. Ezenkívül kiderült, hogy az orális szex fiatalabb korban (rövid idő alatt, több partnerrel) – növeli a HPV-vel összefüggő torok- és szájrák kockázatát.

Házasságon kívüli szex
Az adatokat Dr. Virginia Drake, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa gyűjtötte össze. Megkérte a résztvevőket, hogy töltsenek ki egy viselkedési kérdőívet, akár átestek a betegségen akár nem. Azt is megállapította, hogy azoknál, akiknek fiatalabb korukban idősebb szexuális partnerük volt, nagyobb eséllyel diagnosztizálták náluk a betegséget. Hasonló következtetéseket vontak le azoknál is, akiknek házasságon kívüli nemi életük van.

„Vizsgálatunk korábbi kutatásokra épít. Ez azt mutatja, hogy nemcsak az orális szexuális partnerek száma, hanem más, korábban számításba nem vett tényezők is hozzájárulnak a HPV orális expozíciójának kockázatához és az azt követő HPV-vel kapcsolatos oropharyngealis rákhoz”- mondta Dr. Drake.

„A HPV-vel kapcsolatos oropharyngealis rák előfordulása az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik. Vizsgálatunk a betegség rizikófaktorainak korszerű értékelését mutatja. További tényeket tártunk fel arra vonatkozóan, hogyan és miért alakulhat ki egyeseknél ez a rák. Ennek eredménye pedig segíthet azoknak a személyeknek az azonosításában, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve”.

Ellenőrizze a tüneteket
Az Egyesült Királyság egyik vezető rákorvosa, Richard Shaw a Liverpool-i Egyetem professzora arra kér mindenkit, hogy ha bármilyen tünetet észlelnek, akkor azonnal forduljanak orvoshoz. A tünetek közé tartoznak a szájfekélyek, csomók a szájban, torokban vagy nyakban, a nyelési nehézség és a rekedtes hang.

Forrás: Dentistry.co.uk