Hetek, hónapok óta, a globális fogászati közösség azon spekulál, hogy vajon az International Dental Show (IDS) valóban meg lesz-e tartva márciusban. Ma a szervezők egy nehéz döntést hoztak meg, és bejelentették, hogy a világ vezető fogászati szakkiállítása 2021. március 10–13 között nem a tervek szerint kerül megrendezésre, hanem helyette szeptember 21–25-re tolódik.

Az IDS szervezői, a Koelnmesse és a Német Fogászati Ipari Szövetség (VDDI) szerint ezt a lépést a SARS-CoV-2 járvány folyamatos gyorsulásának és az ehhez kapcsolódó kormányzati döntéseknek a fényében tették meg. A SARS-CoV-2-hez kapcsolódó fertőzések és halálozások továbbra is növekvő száma miatt számos német szövetségi állam bejelentette koronavírus-szabályaik szigorítását, amelynek alkalmazását várhatóan meghosszabbítják az új évre is. A szerdán tartott plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár szigorú, az egész országra kiterjedő bezárást sürgetett. Ma új csúcsot jegyeztek fel; 24 órán belül 29 875 új fertőzés. A Robert-Koch-Intézet szerint 598 COVID halálesetet regisztráltak ebben a 24 órában.

A SARS-CoV-2 terjedésének visszaszorítására irányuló jelenlegi és jövőbeni politikai döntések jelentős hatással lesznek a németországi kiállításokra és az IDS 2021-re is hatással lett. “A jelenlegi tények megvizsgálása után tartózkodnunk kellett az IDS márciusi megrendezésétől, és a mindig sikeres fogászati rendezvényt jövő év őszére halasztjuk” – mondta Mark Stephen Pace, a VDDI elnöke és Oliver Freser, a Koelnmesse operatív igazgatója, a nyilvánossághoz intézett közös nyilatkozatban. A kiállítás 39. kiadásának elhalasztásával a szervezők azt remélik, hogy a jövő év végén több nemzetközi résztvevő és kiállító cég érkezhet Kölnbe, mivel arra számítanak, hogy az általános egészségügyi helyzet javul, és az utazási korlátozások is enyhülnek addig.

A növekvő bizonytalanság ellenére, ami a napi COVID-19 esetek világszerte történő növekedéséből és több nagy kiállító részvételének (pl. Dentsply Sirona) lemondásából fakadt, a VDDI és a Koelnmesse képviselői, biztosak voltak benne, hogy az esemény a tervek szerint lesz megtartva márciusban. Augusztusban, a Dental Tribune International-nek adott interjújában Pace még mindig bízott abban, hogy “az IDS 2021 a SARS-CoV-2 világjárvány utáni újrakezdés kezdőpontja lesz”.

A szervezők továbbá bejelentették, hogy az elmúlt néhány hónapban fejlesztés alatt álló új vásárkoncepciót továbbra is alkalmazni fogják a kiállításon, az új időpontban. A # B-SAFE4business koncepció célja, hogy a kiállítók és a látogatók számára biztonságos kiállítási élményt nyújtson kibővített higiéniai intézkedések és számos új digitális elem segítségével.

Forrás: Dental Tribune