Julian English az idősödő népesség változó igényeihez való alkalmazkodás fontosságáról beszél. Egy testvérkiadványunkban – a Laboratory magazinban – megjelent egy cikk, amelyben a jövő betegdemográfiájának laboratóriumi igényeiről beszéltünk. Egyre több beteg tartozik az idősebb korosztályhoz. A szerző elég sokáig beszélt az idős emberekről és a társadalomban betöltött változó szerepükről. Kétségtelen, hogy az öregedő népesség kihívásokkal látja el a fogászati szektort is. Ezek a kihívások változnak.

Az idősödő népesség ugyanolyan tudatosan ügyel fogai esztétikájára, mint a fiatalabb páciensek. Körülbelül egy évtizeden belül az idősödő népesség nagyobb lesz, mint a fiatal népesség. A csökkenő születési arányszámok a hosszú élettartam növekedésével párosulnak, aminek eredményeként az idősek egyre nagyobb arányt képviselnek a népességben (Thomson és Ma, 2014).

A fogatlan betegek száma csökken
A fogatlan betegek száma folyamatosan csökken – állítja Thomson és Ma (2014). Nyugodtan feltételezhető, hogy a természetes fogazat legalább egy részének időskorig történő megtartása egyre növekszik a fejlett országokban, így az Egyesült Királyságban is. A magánorvosoknak fel kell készülniük erre. Az idősödő népesség jó rendelkezésre álló jövedelemmel rendelkezik a befektetésekből és a nyugdíjakból. Így ők megengedhetik maguknak ezeket a kezeléseket.

Kérjük, ne feledje, hogy az idősek körében a leggyakoribb szájbetegségek a fogvesztés, a fogszuvasodás, a parodontitis, a szájszárazság és a szájüregi rák. Ezek mind-mind veszélyeztethetik az idősek életminőségét. Ráadásul egyre nagyobb számban fognak jelentkezni a rendelőben. Az is állítható, hogy a fogak nem tervezett, válság által vezérelt és fokozatos elvesztése az életkor előrehaladtával még nagyobb problémát jelent a szakma számára. A fogak apránként történő elvesztése a szomszédos fogak elsodródását eredményezheti. Továbbá a szemközti egységek túlzott kitörését is, ami később megnehezíti a fogpótlást. És sok szerencsét az okklúzióhoz egy öregedő condyluson keresztül.

Kihívások a szájápolásban
Az idősek abszolút és relatív számának folyamatos növekedése – az időskori fogmegmaradás növekedésével együtt – különleges kihívások elé állítja a szájápolási rendszert. A többi szájüregi állapot is fontos. A fogszuvasodás azonban továbbra is messze a legnagyobb klinikai kihívás, amellyel az időseket kezelőknek szembe kell nézniük. A fogorvosi szakmát fel kell készíteni arra, hogy megfeleljen a kettős kihívásnak.

A betegség kezelésének és megelőzésének kihívásai egy olyan csoportban, amelyet általában nehéz elérni. Továbbá egy olyan csoport, amely eddig nem kapott nagy figyelmet a politikai döntéshozók részéről, legalábbis ami a szájegészségügyet illeti.

Forrás: dentistry.co.uk