A díjat 2009-ben alapították a fogászati kutatások ösztönzésére. Az évenkénti nyerteseket az Osakai egyetem professzora, Satoshi Imazato, PhD áltál vezetett Fogászati Anyagtudományi Csoport választja ki. A díjakat idén a festői szépségű Iguaçu Falls városában adták át, a világ minden tájáról érkezett, a szakmában fontos tisztségeket betöltő szakértők előtt, mint például Professzor Paulo Francisco Cesara DMG jelenlegi elnöke, illetve Professzor Mary MacDougallaz IADR elnöke.

A kiemelkedő fiatal kutatóknak ezután lehetőségük volt bemutatni a saját kutatási területüket a nemzetközi szakértőkkel teletűzdelt közönségnek.

Araceli Acevedo Contreras (Universidad Nacional Autónoma de México) az alginát lenyomatok antimiotikus tulajdonságát vizsgálta, ha előtte nanorészecskéket és triklozánt adtak hozzá. Az eredményei egyértelmű Candida albicans ellenes hatást mutattak, és demonstrálták az antimikróbás szerek előnyeit. Dr. Juliano Pierri (FOAR-UNESP São Carlos, Brazília) az alumíniummal és cirkónium-oxid nanorészecskékkel megerősített kerámiák,mint nem fémes fogpótlástani alapanyag strapabíróságát vizsgálta. A tesztminta a hajlításkor fellépő fáradásos törések ellen nagyobb fokú ellenállást mutatott, mint a hagyományos alapú kontrollminta. Alexander Stepuk (Vegyész- és Biomérnöki Intézet, ETH Zürich, Svájc) kutatásának célja a fényre keményedő kompozitok egy speciális fajtájában lévő hatalmas lehetőségek bemutatása volt. Egy, a földkéregben található igen ritka vegyület vezeti az ún. ‘gerjesztő luminesszenciát’, ami az infravörös sugárzást kék fénnyé alakítja, amely a konvencionális kompozitok megfelelő initiátoraként működhet. Ezáltal rövidebb polimerizációs idők, valamint megbízható, nagy mélységű hatás érhető el, ezért a módszer a jövő fogászatában fontos szerepet tölthet be. Ha a kompozithoz nanorészecskéket is adtak, az segített kimutatni a környezetében fellelhető esetleges fogászati defektusokat is.

Eddig is ismert volt, hogy az implantátum felszínének megfelelő kialakítása szabályozhatja a környező sejtek viselkedését. Dr. Yoshio Abe( University of Western Ontario London, Kanada) azt a kérdést tanulmányozta, hogy a szubsztrátum topográfiája milyen hatással van az osteoklast viselkedésére. A cirkónium-oxid és fémkerámiák gyártásának égetési folyamata közben megfigyelhető hőmérséklet eloszlás volt Dr. Paula Benetti São Paulo State University, Brazília)kutatásának középpontjában. A megfigyelések alátámasztották, hogy ha az égetési folyamat után lassú hűtést alkalmaznak, az segít megnövelni az anyagok erőhatás rezisztenciáját.

A kongresszuson összesen3,250 tudományos bemutatóra került sor, ebből körülbelül 2,600 poszter prezentáció formájában. A gyűlésen 4,500 résztvevőt regisztráltak, 67 különböző országból.

Vándordíj 2013

A következő IADR/Heraeus Vándordíj átadására a 91. IADR Találkozón kerül sor, melyet 2013 március 20. és 23. között Seattle (Washington, Egyesült Államok) fog megrendezni. A fiatal tudósok itt is bátorítanak a részvételre, a nyertesek fejenként 2,500 dolláros utazási támogatást kapnak, melynek segítségével eljuthatnak a jövő évi kongresszusra, és saját kutatási eredményeiket a közönség elé tárhatják.