Prof. Ian Needleman, – aki az FDI Fogorvosi Világszövetség “Sport a fogászatban” munkacsoportjának tagja, – fogja vezetni a diszkussziót szeptember 24-én a sportolók száj egészségének és általános egészségi állapotuk közötti kapcsolatról. Kiváló fogorvosi szakértők és élsportolók lesznek jelen, és ez az első alkalom, hogy a témát ilyen formátumban tárgyalják. A vita előtt Needleman megosztott néhány gondolatot a Dental Tribune International céggel.

Prof. Needleman, melyek a leggyakoribb szájüregi betegségek a sportolók körében?

Több mint 800 sportolón végzett tanulmányaink azt mutatták, hogy mind a fogszuvasodás, mind az erózió különösen gyakoriak, és az összes élsportoló körülbelül felét érintik. Ezek a szintek magasabbak, mint egy hasonló korú általános népességnél elvárható lenne. Meglepő módon 20% -uknak is van parodontitise. Az is szembetűnő, hogy a kutatásunkban résztvevő sportolók 20–30% -a számolt be arról, hogy szájegészsége negatívan befolyásolta edzésüket vagy teljesítményüket.

Vannak olyan tudományágak, amelyekben az egyes szájüregi betegségek gyakoribbak, mint másokban?

Megállapítottuk, hogy a csapatsportok sportolóinál kétszer nagyobb a szuvasodás vagy az erózió esélye, mint másoknál. Nem világos, miért van ez így. Az egyes sportágak betegségszintje azonban még mindig túl magas, és “örökséget” hagyhatnak, amikor ezek a sportolók visszavonulnak hivatásuktól.

Ön és kollégái tavaly publikáltak egy tanulmányt, amely megállapította, hogy a résztvevő sportolóknak a magas cukortartalmú sportitalok, szeletek és gélek fogyasztása miatt az egészséges fogmosási szokásoktól függetlenül jelentősen magas a szájüregi megbetegedések aránya. Mi a megoldás erre?

A legutóbbi, élsportra vonatkozó tanulmányunkban sikeresen meggyőztük a sportolókat és a csapatokat a szájegészségügyi viselkedésük megváltoztatására. A viselkedésváltoztatás pszichológiáját alkalmaztuk a sportolók és az orvosi csapatok hozzájárulásával. A résztvevő sportolók 94% -át az motiválta, hogy elkerüljék a testüket érintő szájüregi megbetegedések gyulladását. A megjelenés további motivációt jelentett. Érdekes módon, a 4 hónappal későbbi a szájegészségi fejlődés a teljesítményre gyakorolt ​​hatások csökkenésével is jártak. Mint minden embercsoportnál vagy páciensnél, kulcsfontosságú megérteni, mi motiválja őket a változások megvalósításában. Ezenkívül kulcsfontosságú megtalálni azokat a módokat, amelyek segítik a sportolókat a száj egészségének mindennapi életükbe és edzésbeosztásába való integrálásában.

Forrás: Dental Tribune