Nyilatkozat

Az FDI támogatja a – fogorvos által rendelt és ellenőrzött- fehérítő eljárások helyes használatát. A fogorvosoknak átfogó vizsgálatot kell végezniük, hogy felmérjék a páciens szájhigiénés állapotát, kezelési szükségleteit, és igényeit, mielőtt megkezdenének bármilyen fogfehérítő eljárást. Peer-reviewed tanulmányok azt mutatják, hogy a peroxid-tartalmú fogfehérítő termékek alkalmazása biztonságos és hatékony, ha az a fogorvos felügyelete mellett és a használati útmutatásnak megfelelően történik. Ez a technika a fogorvosi gyakorlat része, és nem szabadna olyanoknak használni, akik nem szakemberek. Közbiztonsági szempontból ezen termékek recept nélküli árusítása nem támogatható.

A fogorvosok és a páciensek vegyék figyelembe a következőket:

  • A termékek különböznek formulájukban, koncentrációjukban, adagolásukban és a kezelés módjában
  • Az előnyök maximalizálása és a hátrányok minimalizálása érdekében a pácienseknek tanácsért kellene fordulniuk a szakemberekhez, annak a meghatározására, hogy a fehérítés lehetséges-e az ő helyzetükben
  • A leggyakoribb mellékhatások a kezelés közben, vagy utána fellépő lágyrészirritáció és az átmeneti fogérzékenység
  • A magas koncentrációjú hidrogén-peroxidot tartalmazó termékek csak gingivalis védelem mellett használhatóak
  • Az éjszakai otthoni fehérítésnél az alacsony dózisú hidrogén- vagy karbamid-peroxid választandó, egyénileg készült sínek alkalmazásával, ami csökkenti a felhasznált és lenyelt anyag mennyiségét.
  • A fehérítő anyagok aktivációja hő, fény, vagy lézer által még mindig vitás, ezért a fogorvosoknak folytatni kell a vizsgálatokból nyert bizonyítékok tanulmányozását, mivel ezek a módszerek ártalmasak lehetnek a fogbél szöveteire
  • A magasabb koncentrációjú ( >6% H2O2 vagy ezzel egyenértékű) fehérítőknek a fogbélre, a dentinre és a zománcra való hatása nem minden részletében értett. Károsító potenciáljukra való tekintettel különös óvatossággal és csak szájsebészetben használandóak.