Az Európai Parodontológiai Szövetség (EFP) szerint a parodontológia ajánlások és kezelések középpontjában a tudományos eredmények állnak. Az EuroPerio8 keretében „A parodontológia 25 éve” címmel tartott előadás európai szemmel közelítette meg a parodontológia területén a húszadik század végétől lezajlott változásokat, a kutatás és az oktatás jelenlegi helyzetét, amelyek hatással lehetnek a parodontológiai kezelések jövőjére. Egy átfogó képet adtak Európa parodontológiai fejlődéséről. A közlemény ismerteti az EFP és az EuroPerio8 szakmai ajánlásait.

EU

Az EFP az Oral-B-vel együttműködésben nyilvános kampányt indított a fogínyvérzés és a parodontológiai betegségek elleni küzdelemért. A kampány keretében, külön erre a célra létrehoztak egy honlapot, a parodontológia legnagyobb szakértőinek közreműködésével és speciálisan kialakított kommunikációs anyagokkal. A kampány a 2014-ben rendezett XI. Európai Parodontológiai Műhely (XI European Workshop on Periodontology) ajánlásain alapul. A Műhelyen találkozhattak a parodontológia és más orvosi területen dolgozó kutatók, akik együttműködést terveztek a parodontológiai és periimplantáris betegségek hatékony megelőzéséért. A tervek szerint 2015. júniusában induló honlap közzétesz majd olyan információkat és oktatási anyagokat, amelyeknek a szakértők és a laikusok számára is elérhetők lesznek.

A kezdeményezés által közzétett irányelvek klinikai és tudományos bizonyítékokon alapulnak, és döntően a fogkő-eltávolítás módszereivel, szájhigiénés termékekkel és életmódbeli tényezőkkel foglalkoznak, amelyeknek jelentős hatásuk van parodontológiai és periimplantáris betegségek hatékony megelőzésére.

Implantologia-Kongresszus-728x90

Az egyik nagyon fontos ajánlás, hogy beszélni kell a betegeknek a fogínyvérzés kockázatairól. A Műhely tagjai a fogselyem használata helyett a fogköztisztító kefe használatát javasolják. Hangsúlyozták, hogy az önállóan végzett szájápolás fontos, de nem biztosítja egyértelműen a fogágy egészségét. A szakértők megállapították, hogy a fogselyem használata nem ajánlott bizonyítékok hiányában, kivéve azokat az eseteket, amikor a fogköztisztító kefe nem férhet be a fogak közé anélkül, hogy sérülést okozna.

Kiemelték annak a jelentőségét, hogy a betegeknek önmaguk megfelelő szájhigiéniájának fenntartása mellett törekedniük kell arra, hogy felkeressék a lehető legjobb szakmai tanácsokat és kezelést adó orvosokat. Megállapították, hogy a periimplantitis egyre nagyobb közegészségügyi probléma, és arra figyelmeztetnek, hogy a fogínyvérzés a betegség tünete lehet. A biofilm és a fogkő hatékony eltávolítása igen fontos a plakk okozta parodontológiai betegségek kialakulásának megelőzésében. Azzal kapcsolatban azonban még nem született konszenzus, hogy a fogászati implantátumokat hogyan kellene karbantartani.

A Workshop bizonyos megállapításainak hatása lehet a népesség szájhigiéniájára is, ugyanis vizsgálatok igazolták, hogy a fogakon lévő biofilm plakk eltávolításában sokkal hatékonyabbak az elektromos fogkefék, mint a hagyományos manuális fogkefék. További vizsgálatok szükségesek a különböző elektromos fogkefék összehasonlítására ahhoz, hogy az egészségügyi szakemberek bizonyítékon alapuló kutatások eredményeire hivatkozva adhassanak megfelelő tanácsot az embereknek.

Bizonyítékok vannak már arra is, hogy bizonyos fogkrémekben lévő összetevők csökkentik a betegeknél a dentin-túlérzékenység miatt érzett fájdalmat. Úgy tűnik, hogy a fogkrémek és a szájöblítők megakadályozzák a plakkok kialakulását abban az esetben, ha a fogmosás mellett alkalmazzák őket. A fogkrémek arginint, kálcium-nátrium-foszfoszilikátot, ónfluoridot és stronciumot tartalmaznak, amelyek csökkentik a fájdalmat. Emellett a szakmai téren alkalmazott profilaktikus paszták is tartalmaznak arginint és kálcium-nátrium-foszfoszilikátot, amelyek szintén hatékonynak bizonyultak. A szájöblítők és a fogkrémek klórhexidint, cetilpiridinium-kloridot és zink-alapú hatóanyagokat tartalmaznak, amelyeknek jelentős hatásuk van a kellemetlen szájszag megszüntetésében.

A megelőzés a legjobb módszer a fogágy-betegségek „kezelésére”. Mint oly sok más esetben, a kedvező életmódbeli tényezők központi szerepet töltenek be a szájüreg egészségének megőrzésében is. A kampány döntően a Workshop azon következtetésein alapul, amelyek arra ösztönözhetik a szakembereket, hogy tegyenek még többet a betegeik szokásainak megváltoztatásáért, és e tekintetben a dohányzásról való leszokásnak különösen nagy jelentősége van.

Jelentkezem az Implantológiai Kongresszusra