A fogászati esztétika a fogorvoslás egyik leggyorsabban fejlődő ága, rendkívüli mértékű és intenzitású változások jellemzik. Az esztétika iránti igény különösen felértékelődött az utóbbi években, fontos szerepet kapott a fogászati beavatkozások szinte minden területén.  A sikeres kommunikáció, illetve a megfelelő szakmai elismerés érdekében egyre több páciens kéri a csillogó, hófehér fogakat, illetve a szép mosoly reményében a különböző fogfehérítő beavatkozásokat.

Ön szerint az elmúlt évek milyen jelentős változást hoztak az esztétikai fogászat területén? Mi ma az úgynevezett trend, mi jellemzi a fejlődés irányait?

– Tartalmi változások tanúi lehettünk az elmúlt években. A korábbi, csak az esztétikumot figyelembe vevő gondolkodás helyett egyre többen az átgondolt – esetenként a társ-, gyógyító szakmák véleményét is kikérő – tervezés irányát választják. Példákat említve: a gnatholó­giai tudás elengedhetetlen a megfelelő okklúzió kialakításához. Mit ér egy szép fogmű, ha nem lehet együtt élni vele, mert olyan zavaró?

Nagyon gyakran látom, tapasztalom, hogy a helytelen légzés, a nyelv rossz funkciói, a rossz szokások fogívszűkülethez vezetnek. A következmény: a hibás fogsorérintkezés, ami a megjelenő bruxizmus miatt nemegyszer indokolatlan garanciális munkákat eredményezhet. Ideje a funkciót és az esztétikumot a mindennapok szintjén is összekapcsolni, legyen szó akár protetikáról, akár fogszabályozásról.

A Dental Hírek jelen számának e melléklete be tudja mutatni a továbblépés legfontosabb tendenciáit?

– Mindenképpen. A cikkek kiválasztásánál több szempontot érvényesítettünk. A szakmai útmutatások tekintetében kiváló írásnak gondolom azt, amelyik a ma fellelhető számos porcelántípus között segít eligazodni. Az esztétikai fogászatban felhasznált anyagok és azok eljárásai között a különféle kerámiáknak nagy szerepük van. Kiváló cikket írt dr. Jason Smithson egy örökzöld témáról: hogyan készítsünk álomszép moláris restaurációkat.

A külföldi szakirodalom hatása, illetve az ott bemutatott esetek példái milyen gyorsan kerülnek át a hazai gyakorlatba?

– Azt gondolom, a közösségi média nagyon felgyorsította ezt a folyamatot. Kiváló példa a Magyar Endodontiai Társaság Facebook-csoportja, ahol magas színvonalon zajlik az eszmecsere. A viták során rendre előkerülnek hivatkozások, amiknek utánanézünk, elolvassuk azokat. Összességében úgy gondolom, hogy az internet segítségével az aktív fogorvosok egyre többet olvasnak szakirodalmat is.

Ma már a betegek – szintén elsősorban az internet felhasználásával – igen tájékozottak az új technológiák és a legfrissebb eljárások, lehetőségek vonatkozásában. Gyakori, hogy a páciens ragaszkodik egy konkrét, általa ismert megoldáshoz, vagy elfogadja az orvosa javaslatát?

– A páciens egyre nagyobb tájékozottsága igazi áldás, mert sokkal értőbben áll hozzá a kezeléseihez. Azt gondolom, hogy a munkánk jobb megismerése éppen ellenkezőleg hat: betegeink mind nyitottabbá válnak a modern eljárásokkal kapcsolatban. A megértés és a tájékozottság hozza el azt a belső meggyőződést, amely az igazi minőségi beteg-orvos együttműködés alapja. Ezzel azok az orvosok tudnak majd élni, akik maguk is nyitottak a tanulásra, s tudásuk bővítésében, pácienseik előtt járva, hitelesen érvelnek az általuk jónak gondolt gyógyító eljárások mellett, természetesen figyelembe véve a mind értőbb módon feltett kérdéseket is. 

Milyen terndeket lát, amelyek meghatározóak  lehetnek a jövő esztétikai fogászatában?

– Az adatrögzítésben a fotózás továbbra is kiemelkedő fontosságú. Látni azokat a trendeket, hogy az egyre egyszerűbben kezelhető, a fogászat feladataira kifejlesztett gépekkel lehozzák az „olimposzi magaslatokból” a fényképezést a gyakorló fogorvos szintjére. Sokat várok a di­gitalizálás terén, különösen a digitális lenyomatozást illetően. Úgy hiszem, hogy a 3D-nyomtatás terén is ismét lesznek komoly előrelépések. Vajon milyen messze vagyunk még a preparálás után, a rendelőben azonnal beszkennelt fogakra a rendelőben – a wax-up alapján – elkészülő, színhelyes ideiglenes fogművektől?

Mennyire uralja már most e szakterületet az online/digitális technika? Gondolok itt a különböző tervező- és értékelőszoftverek, valamint a digitális munkafolyamatok egyre szélesebb körű alkalmazására.

– Úgy gondolom, egyre jobban. Ez mindenkinek érdeke, hisz a digitális lenyomatozás, a harapás digitális összeállítása a beszkennelt állcsontokkal, a számítógépes tervezés sok hibalehetőséget küszöbölne ki. Ha ehhez elviselhető árak is társulnak, robbanásszerű fejlődésre számítok.

Az esztétikai munkafolyamatok szemléletének, illetve technológiájának a változása új fejlesztésekkel (mikroszkóp, lupe stb.), folyamatos tanulással is jár. Megfelelő ösztönzést kapnak erre a fogorvosok a páciensek igényei, elvárásai alapján?

– Részben, hiszen az újdonságok felderítése elsősorban nem a páciensek dolga, hanem azoké, akik készségszinten alkalmazzák a fogászati ismereteket, és ennek a tudásnak a birtokában megérzik egy-egy fejlesztés, újdonság előremutató mivoltát, jövőbeli hasznosságát. Itt látom cégünk szerepét is a hazai fogorvoslást illetően, hiszen közismerten nagyon nyitottak vagyunk, sőt keressük a friss gondolatokat, innovatív termékeket, amelyek könnyebbé, jobbá, biztonságosabbá teszik a munkánkat.

Úgy hiszem, az igényesség egyre inkább divat, hála annak a néhány fiatal, tehetséges és alapos kollégának, akik előadásaikkal, magas nívójú képeikkel vonzóvá váltak nem csak a fiatal orvosok körében.

Milyen trendekről, irányokról, illetve kiktől hallhatunk majd előadásokat  az őszi Dental World Kiállításon?

– A járvány a gazdaságot is érinti. Nem véletlenül ismét fókuszba kerülnek a direkt restaurációk. Az adhézió erejét új eljárásokkal, a bioemuláció egyre fejlettebb alkalmazásával soha nem látott szintre elemlhetjük, így a direkt megoldások igazi kompetitorokká válnak az indirektek mellett. Ugyanakkor kiemelt téma a fogászati megoldások komplexitása oly nagynevű előadók interpretálásában  mint Dr Bodrogi Attila vagy Dr Jason Smithson, hisz régen kiléptünk a fogfelsőrész készítés világából és egyre inkább egészben látjuk pácienseinket. Úgy gondolom, hogy érdekes, izgalmas és témájában rendhagyó kongresszusra számíthatnak a résztvevők.

Köszönöm a beszélgetést.

 Remélhetőleg ez évi konferenciáink is sok új és hasznos ismerettel gazdagítják majd azokat a fogorvosokat, akik az esztétikai fogászat legújabb trendjei, irányzatai iránt fokozottabban érdeklődnek!

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.