A testtömeg indexet (BMI) és az elhízást már számos tanulmányban hozták összefüggésbe a parodontitis prevalenciájával, kiterjedésével és súlyosságával. Brit és olasz kutatók most olyan következtetésre jutottak, amely szerint a páciens testtömeg indexe és a túlsúly negatívan befolyásolhatja a nem-sebészi parodontális terápia sikerességét.

A tanulmányt a University College London Eastman Dental Institute és az olasz European Research Group on Periodontology kutatói készítették. A vizsgálatban 260 felnőtt vett részt, akik intenzív nem-sebészi parodontális terápiában részesültek. A páciensek parodontális státuszát a vizsgálat kezdetén és két hónap után a szondázási mélység alapján állapították meg.

A kutatók szerint az elhízáshoz jóval rosszabb szondázási mélység volt társítható, amely független volt az életkortól, dohányzástól vagy a plakk szinttől. Ennek a kapcsolatnak a felfedezése legalább olyan fontos, mint a dohányzásra tett hasonló megállapítás.

Az eredményekből arra következtethetünk, hogy a BMI és az elhízás a súlyos parodontitis-ben szenvedő betegek nem-sebészi parodontális terápiájának sikerét nagyban befolyásolják.