Stefan Holst professzor, a Nobel Biocare globális kutatási, termék és marketing alelnöke.

Számos olyan újszerű, helyreállító és esztétikus fogászati ​​megoldással tört be a piacra a Nobel Biocare, amelyeket ma ipari szabványnak tekintünk. A közelmúltban a cég kibővítette a fogászati ​​implantátumok termékportfólióját, és mostantól a NobelPearl-lel teljesen fémmentes, kétrészes, csavar kapcsolatú lehetőséget kínál. Az új kerámia implantátumrendszert először az EuroPerio9-en vezették be Amszterdamban, Hollandiában. A kerámiaimplantátumokkal foglalkozó interjúban, a Nobel Biocare globális kutatási, termék és marketing alelnöke, Stefan Holst professzor beszél az új termékcsaládról, és arról, hogy mitől kiemelkedő a piacon elérhető többi rendszerhez képest.

A Nobel Biocare a NobelPearl-lel jelenleg a modern kerámiaimplantációs rendszerek élvonalában áll. Milyen volt eddig a visszajelzés az új a termékcsaláddal kapcsolatban?

Örültünk a nagyon pozitív fogadtatásnak az új termék iránt az implantátum palettánkon. Az elindulását a piacon tavaly év végén jelentettük be, a NobelPearl-t júniusban a német nyelvű régiókban hoztuk nyilvánosságra és az amszterdami EuroPerio9 kongresszus nemzetközi piacain. Jelenleg félúton járunk a piaci bevezetésben. Az innovatív, kétrészes, fémmentes, csavar kapcsolatos kerámia implantátum iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, és biztosak vagyunk benne, hogy az új piacokon történő jóváhagyással tovább fog növekedni.

Véleménye szerint mi lenne a modern kerámiaimplantációs rendszer legfontosabb jellemzője?

Az esztétika és az anyagok kompatibilitása nagyon fontos jellemzői a kerámiaimplantátumoknak, de ez nem mehet a primer stabilitás rovására. A modern kerámiaimplantációs rendszerek, mint például a NobelPearl, képesek megfelelni minőségi követelményeinknek az erő, a merevség és a törésállóság tekintetében. Többek között ezen okok miatt döntöttünk úgy, hogy véglegesen hozzáadjuk a termékportfóliónkhoz.

Melyek a legfontosabb indikációi a rendszernek?

A NobelPearl-t úgy tervezték meg, hogy támogassa a természetes lágyszövet megjelenést. A cirkónium anyaga különösen előnyös a nagyon vékony nyálkahártya esetében, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy a cirkónium körüli peri-implantáris nyálkahártya mikrocirkulációs dinamikája összehasonlítható a természetes fogak körüli mukózáéval. Továbbá az anyag a plakkhoz való alacsony affinitása is bizonyított.

El lehet-e érni többrészes restaurációkat vagy akár rögzített teljes protéziseket is a NobelPearl-lel?

A kétrészes, reverzibilis csavaros koncepció lehetővé teszi számunkra, hogy számos indikációt lefedjünk. Ezért a NobelPearl implantátumot hidakra és akár még fogatlan állcsontok esetében is fel lehet használni.

Milyen szerepet játszik ebben a „fémmentes” megjelenés?

Napjainkban a betegek sokkal jobban tudatában vannak az egészségüknek, ezért gondosan választják ki a termékeket és kezeléseket. Ezért a többi fejlesztések között számolunk a növekvő igénnyel a fémmentes implantációs megoldások tekintetében.

Miközben a kerámiaimplantátumok továbbra is egy résnek tekinthetők, a piaci részesedése várhatóan az elkövetkező években növekszik. Jelenleg ezen a területen látható mozgolódás és innováció, a jelzés egyértelmű erre a tendenciára.

Az új rendszer különlegessége a fémmentes karbonalapú VICARBO csavar. A szakértők továbbra is vitatják az ilyen típusú anyagok biokompatibilitását és hosszú távú stabilitását a száj nedves környezetében. Mit mondana nekik?

A szénszálerősítésű PEEK-et (poliéter-éter-keton) egy ideje használják már az ortopédia területén, és ezért kipróbálták és tesztelték a klinikai alkalmazását. Ugyanez vonatkozik a fogászati ​​alkalmazásokra is, például az ideiglenes pótlásokra. Az anyag nagyon jó biokompatibilitást mutat és nagyon ellenálló a korrózióval szemben.

Még mindig nem sok hosszú távú tanulmány áll rendelkezésre a modern kerámiaimplantációs rendszerekkel kapcsolatban. Lát-e problémát ebben és mennyire jól igazolt a saját rendszere tudományosan?

Úgy döntöttünk, hogy a NobelPearl-t egy olyan implantátum test kialakításra alapozzuk, melyet a svájci Dentalpoint partnerünk már öt éve sikeresen piacra dobott, ezért klinikai környezetben releváns tapasztalatok és adatok állnak rendelkezésre. A professzor Andrea Mombellitől Genfből, Svájcból származó ötéves nyomonkövetési tanulmányokon túlmenően már több, mint 15 000 implantátumról készültek jelentős mechanikai vizsgálatok és statisztikai adatok. Mint általában, most is az elkövetkező hónapokban elkezdjük saját klinikai tanulmányainkat.

Úgy tűnik, hogy a modern fogászati ​​kerámiák biokompatibilitását már kellően bizonyították, de milyen hatással van az implantátum felületének minősége a sikeres szövet- és csontintegrációra?

A titánimplantátumokhoz hasonlóan a NobelPearl implantátum hidrofil felülete szintén savval maratott és homokfúvással kezelt. Az így létrejövő mikro- és makroérdesség jó osszeointegrációt tesz lehetővé, amelyet két nemrégiben publikált tanulmány is megerősített Innsbruckban, Ausztriában és Bernben, Svájcban.

Van még valami, amit még nem tudunk a kerámiaimplantátumokról, pl. a gyulladásmentes, de sikertelen osszeointegrációt vizsgálva?

Mint minden újításhoz természetesen ehhez is, még mindig kevés a hosszú távú tapasztalat. Más szóval, sok tanulmány nem áll rendelkezésre 5, 7 vagy akár 10 év követéssel. Azonban nincs „nagy ismeretlen”. A NobelPearl-t a legújabb rendelkezésre álló ismeretek alapján fejlesztettük, és a jelenlegi termékeket alaposan tesztelték és megvizsgálták.

Az említett „aszeptikus vesztés” az ortopédiai terület megfigyelése, amelyet ma már kerámiaimplantátumokkal kapcsolatos egyedi esetek magyarázatára használnak, de ez természetesen nem olyan, amivel nem vagyunk tisztában.

Napjainkban az implantációs rendszernek „modernnek” kell lennie, ami azt jelenti, hogy beépíthető a digitális munkafolyamatba. Mennyi előrehaladást tettek ebben a tekintetben? Végtére a Nobel Biocare csak nemrég mutatta be a dinamikusan irányított navigációs rendszerét.

A digitális diagnosztikától az implantátumtervezésig a DTX Studio csomaggal vagy a CAD/CAM munkafolyamatokkal a NobelPearl, – mint ahogy a titánimplantátumaink is – teljesen beleillik a Nobel Biocare digitális munkafolyamatába. Ezért azoknak a klinikusoknak, akik ezt a kezelési lehetőséget kívánják felajánlani, nem lesznek nehézségeik az átmenetben. Az Ön által említett X-Guide rendszer, amely hamarosan elérhető lesz valamennyi kulcsfontosságú piacon, szintén jól támogatott lesz.

Prof. Holst, nagyon köszönöm az interjút.

Forrás: DP Hungary