A nem sürgős fogászati ​​kezeléseket felfüggesztették Dubaiban – az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában. A dubai egészségügyi hatóság (DHA) szerint az elővigyázatossági intézkedés célja a betegek és az egészségügyi személyzet védelme a SARS-CoV-2-től és a vírus terjedésének megakadályozása.

A DHA január végén azt tanácsolta a kórházaknak és az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy a nem sürgős fogászati ellátást ideiglenesen fel kell függeszteni, és csökkenteni kell az emirátusban működő fogászati rendelőintézetek számát.

A Gulf Business január 27-én arról számolt be, hogy fogászati ​​szolgáltatást vasárnaptól csütörtökig, reggel 7:30 és este 9:30 között csak a következő kórházak nyújthatnak: Al Mizhar Egészségügyi Központ, Nad Al Hamar Egészségügyi Központ, Al Barsha Egészségügyi Központ, Al Safa Egészségügyi Központ, Al Mamzar Egészségügyi Központ (csak gyermekellátás), Rashid Kórház és Hatta Kórház. A sürgősségi eseteket a Nad Al Hamar és az Al Barsha központokban kezelik, míg az előre időponttal rendelkező betegeket a fennmaradó létesítményekben kezelik.

A DHA fogorvosi ügynöksége hangsúlyozta, hogy a sürgős eseteknél szigorú megelőző intézkedésekkel járnak el, így a fogorvosi személyzet arcvédőt és teljes testet viselő orvosi ruhát visel a Gulf Business szerint.

A helyi sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy az intézkedések további értesítésig érvényben maradnak, és a nem sürgős műtéti eljárásokat február 19-ig felfüggesztették, hogy a COVID-19 betegek ellátása prioritást élvezhessen.

Az Egyesült Arab Emírségek 2020 márciusában is felfüggesztette az elektív fogászati ​​kezeléseket a SARS-CoV-2 terjedésének korlátozása érdekében. Az elektív ellátás 2020 júniusának közepén folytatódhatott, mivel az országban ekkor enyhítették az egészségügyi korlátozásokat.

Az elektív fogászati ​​kezelések felfüggesztése jelenleg csak a Dubai Emirátusra vonatkozik, annak ellenére, hogy januárban az Egyesült Arab Emírségekben folyamatosan nőtt a fertőzöttek száma. Az ország február 5-én 3251 új esetről és 14 halálesetről számolt be a nemzeti sürgősségi válságkezelési és katasztrófavédelmi hatóságnak. A világjárvány kezdete óta az Egyesült Arab Emírségekben összesen 320 126 SARS-CoV-2 esetet és 902 kapcsolódó halálesetet regisztráltak.

Dubai a világjárvány idején vezető idegenforgalmi célpontként jelent meg, különösen azon gazdag külföldieknek a számára, akik menekülni akarnak a fárasztó COVID intézkedések elől a saját országukban. A COVID-19 esetei szilveszter után drámaian megnövekedtek, és Dubai uralkodója kénytelen volt reagálni – fokozta oltási kampányát, és új korlátozási intézkedéseket vezetett be a köz- és magánéletbe. Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk, az emírség uralkodója január 25-én váratlanul és magyarázat nélkül leváltotta Humaid al-Qutami-t, a DHA főigazgatóját.

Február elején hatályba léptek az új korlátozások Dubaiban, amelyek csökkentett kapacitást írnak elő a szállodák (70%), a mozik, színházak (50%), valamint a bevásárlóközpontok, az úszómedencék és a privát strandok (70%) számára. A kocsmák és bárokat bezáratták a hónapra, de az éttermek és a kávézók is csak hajnali 1 óráig lehetnek nyitva.

Forrás: https://www.dental-tribune.com/news/elective-dental-care-suspended-in-dubai/
Szerző: Jeremy Booth
2021. 02. 05.

Kép: (Image: Black Kings/Shutterstock)