Ez azt jelenti, hogy a nisin fentebb említett tulajdonságainak széles körű vizsgálatához sokkal egyszerűbb lesz beszerezni az FDA beleegyezését, mintha egy teljesen új hatóanyagra kellene engedélyeztetési eljárást indítani. A nisin-szerű anyagok antibakteriális ágensei a baktériumsejtek tulajdonságainak megváltoztatásával ártalmatlanítja ezen sejteket. A legújabb kutatás viszont azt mutatja, hogy a nisin megváltoztathatja más típusú sejtek tulajdonságait is, például rákos vagy tumorsejtekre is kihatással lehet. A szájrák az emberi elhalálozás legfőbb oka világszinten, és ennek kialakulását több mint kilencven százalékban az orális squamosus carcinoma sejtek okozzák. Fontos megemlíteni azt is, hogy évtizedek óta nem emelkedett a szájrák túlélési rátája.

“Az ötéves túlélés átlagidő nagyon kevés, ezért szükséges újfajta terápia kialakítása a szájrák esetében”-mondta Kapila. ”A nisinhez hasonló antibakteriális ágensek alkalmazása egy merőben másfajta módszer, amely nagy ígéretet hordoz magában. A nisin azért a legjobb ezen anyagok közül, hiszen ezt az emberek évek óta fogyasztják, és semmilyen mellékhatásról nem tudunk. Ezt kombinálva az esetleges rákellenes hatással, ez lehet a jövő sikerszere.” A kutatás során arra derült fény, hogy nisin csökkenti a sejtproliferációt, illetve a sejthalált, mert aktivál egy CHAC1 nevű fehérjét, amely valószínűleg a sejthalál irányításában foglal el fontos szerepet. Ez a kutatás az első amely a CHAC1 ráksejtek elleni szerepét elemzi. Az eredmények alapján a nasin a ráksejtek sejtmembránján mikropórusokat alakít ki, ahova aztán kálciumionok be tudnak támadni. Ennek mechanizmusa még nem tisztázott, de az ismert, hogy a kálciumionok meghatározó szerepet játszanak a sejthalál elindításában és megállításában.
Az is megfigyelhető volt, hogy a nisin tumorcsökkentése alatt csak a „rossz” sejteket támadja meg, azaz megakadályozza a rák terjedését, de a szervezet jól működő részeit nem gátolja a munkájában.