Független tudományos tanácsokat követve a minisztérium feloldja a HIV fertőzött egészségügyi dolgozókra kivetett tilalmat, akik így végrehajthatnak bizonyos sebészeti és fogászati beavatkozásokat 2014 áprilisától. Mindemellett a kezelésre, megfigyelésre és tesztelésekre szigorú szabályok vonatkoznak majd a páciensek védelme érdekében.

Ennek a reformnak a segítségével az Egyesült Királyság hatóságai célul tűzték ki, hogy egy szintre kerüljenek más országokkal, úgy, mint Svédország, Franciaország, Kanada és Új-Zéland. Egymástól független döntéseken alapulva a HIV fertőzött fogorvosoknak engedélyezik a beavatkozások végrehajtását, ha hatékony kombinált antiretrovirális terápiában részesülnek, ha nem detektálható mennyiségű vírus van jelen a szervezetükben és rendszeres orvosi ellenőrzésekben részesülnek.

A minisztérium jelenleg egy program bevezetését tervezi a HIV fertőzött egészségügyi dolgozók regisztrálására és megfigyelésére.

A minisztérium szerint nincs tudomásunk arról, hogy valaha beteg megfertőződött volna egészségügyi dolgozó által az Egyesült Királyságban. Világviszonylatokban is mindössze négy eset fordult elő. 1992-ben egy floridai fogorvos (USA) hat betegét fertőzte meg HIV-vel. 1999-ben egy francia ortopéd sebész egy betegének adta át a vírust.

Egyesült Királyság Fogászat

A tilalmat, amely megakadályozza a fogászati személyzetet bizonyos beavatkozások végrehajtásában, több, mint 20 éve vezette be az Egyesült Királyság kormánya. A lehetséges fertőzésekkel szembeni aggodalmak ma elavultak, hála a tudomány fejlődésének és a hatékony kezeléseknek. (fotó: Ienetstan/Shutterstock)

Egy nő császármetszés alatt fertőződött meg egy spanyol nőgyógyásztól 2003-ban. Még egy esetről tudósítottak 2000-ben, amikor is egy francia nővér adta át HIV vírust a páciensnek, bár a terjedés pontos

módja ebben az esetben nem volt ismert.