Az Egyesült Királyság a jó szájegészségügyi szokások tekintetében az első helyen végzett egy, a szájegészségügyi tudatosságot vizsgáló világméretű felmérést követően. A Sunstar által végzett, a világ legnagyobb fogyasztói szájegészségügyi felmérése számos kulcsfontosságú eredményt tárt fel.

A 15 különböző ország 15 000 válaszadóját értékelve az Egyesült Királyság állt a legjobban a napi kétszeri fluoridos fogkrémmel történő fogmosás tekintetében (47%). A második helyet az Egyesült Államok szerezte meg 40%-kal.

Az Egyesült Királyság további eredményei a következők:
– A legmagasabb azon válaszadók száma, akik azt állították, hogy nincsenek problémáik a szájuk egészségével (40%).
– A második legkevésbé valószínű (Japán mellett), hogy kihagyják a fogmosást, ha kora reggel sietnek (13%).
– A britek a második helyen álltak a fogorvoshoz való rendszeres látogatás tekintetében (42%), az első helyen pedig Németország állt (45%).

De mi a helyzet a többi érintett kérdéskörrel?

A legtöbb és legkevesebb szájüregi probléma
Thaiföldön van a legtöbb és a legkevesebb szájegészségügyi probléma. Mindössze 10%-nak nincs problémája, és mindössze 5% elégedett a fogaival. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb, 40%-os a fogaikkal kapcsolatos problémamentesség aránya.

A legrosszabb szokások, amikről szívesen lemondana
Németország és Spanyolország egyformán a legmagasabb helyen áll. Mindkettő 27%-os arányban a dohányzás volt a legrosszabb szokás a fogak egészségére nézve. Emellett az olaszok, az indonéziaiak és a brazilok 22%-a mondta, hogy a kávé, a tea és a foltot okozó italok fogyasztása a legrosszabb szokása. Kínában viszont az édességeket tartották a legrosszabb szokásnak (31%).

A legfeledékenyebbek a fogmosásban
Az indonézek voltak a legfeledékenyebbek a fogmosás terén, 45%-kal. A következő helyen Brazília áll 40%-kal. Ezenkívül az olaszok, az argentinok és a britek 33%-a mondta azt, hogy soha nem felejt el fogat mosni. A németek felejtik el a legkevésbé (20%).

A legjobb a fogak közötti tisztításban
A fogak közötti tisztítás terén Kína vezet 21%-kal, majd Olaszország következik 20%-kal és Spanyolország 18%-kal. A legalacsonyabb, mindössze 7%-os értékkel Indonézia végzett.

A mosollyal való elégedettség
A hollandok a legboldogabbak a fogaikkal. Körülbelül 18%-uk jelezte, hogy nem szeretne semmilyen kozmetikai kezelést a mosolya javítására. A thaiföldiek, spanyolok, olaszok és brazilok mindössze 5%-a mondta azt, hogy nem választana semmilyen kozmetikai kezelést mosolya javítására. Az Egyesült Államokban az egyik legalacsonyabb a válaszadók aránya – mindössze 7% mondta azt, hogy nem szeretne semmilyen kozmetikai kezelést.

A száj és a test kapcsolatának megértése
Az argentinok háromnegyede (76%) megértette, hogy a dohányzás hatással van a fogak egészségére. A szingapúriaknak pedig csak 39%-a értette meg a száj és a test kapcsolatát. A japánok értik a legjobban, hogy a fogak egészsége a várható élettartamot is befolyásolhatja (38%). Összehasonlításképpen Nagy-Britanniában mindössze 12%-os volt az arány.

Mely országok számoltak be a legtöbb rossz leheletről?
Az ázsiai országok a szájhigiénia leírásakor a legtöbbször számoltak be rossz leheletről. A legrosszabbul Japánban élő jártak a rossz lehelettel kapcsolatban (34%), míg Brazília számolt be a legkevesebb értékről, mindössze 8%-nak rossz a lehelete.

Melyik országban volt a legrosszabb a szájhigiéniára gyakorolt hatás a világjárvány során?
Az eredmények szerint az argentinok mulasztották el a legtöbb fogorvosi találkozót a világjárvány alatt (44%). A japánok mindössze 12%-a mulasztotta el a fogorvosi rendelést, ami a legalacsonyabb érték világszerte. Az amerikaiak a világjárvány alatt több fogérzékenységet tapasztaltak (25%), míg az indonézek a legmagasabb arányban (45%) választották a rendszeres fogmosást.