Az 1974-ben, Németországban alapított családi vállalkozás mára jelentős piaci szereplő lett. Optimálisan összehangolt rendszermegoldások fejlesztését végzik az implantáció és a protetika területén. Elősegítik, hogy a fogorvosok és a fogtechnikusok kiváló minőségű anyagokkal, minél költséghatékonyabb módon dolgozhassanak. A betegek igényeinek figyelembevételével elért, legújabb eredményeiket az idén – Bredent Grup Days néven – hat országban mutatják be.

IMG_0097_ VENCZEL ZSOLT FOTO  +36-20-9286-269

A kétnapos budapesti konferencia első előadója, Peter Brehm, a Bredent Group alapító vezérigazgatója, szakembert és laikust egyaránt megdöbbentő adatok egész sorával lepte meg hallgatóit. Az első ilyen megállapítása az volt, hogy a parodontitis rizikótényezői szinte ismeretlenek, és az emberek hetven százaléka valójában nem is tudja, miért kell fogat mosni! Sokan hiszik azt, hogy a fogkőképződés megakadályozhatatlan. Az elmúlt években számos kutatás irányult a szájban található biofilm minőségére, összetételére, és a vizsgálatok nem várt eredményeket hoztak. Kiderült például, hogy a különféle női daganatok 55 százaléka összefüggésbe hozható a szájban élő baktériumokkal! Az osztrák Gerald Seinost professzor a parodontitis, valamint a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás között fennálló pozitív összefüggéseket tárta fel. Ilyenre korábban sem a kardiológusok, sem a fogorvosok nem gondoltak. Ugyanez igaz arra is, hogy sem a szakorvosok, sem a lakosság nincs tisztában a diabétesz és a parodontitis kapcsolatával, melyre valójában egy ellenkező irányú eredmény hívta fel a figyelmet. Kiderült ugyanis, hogy a cukorbetegség kezelése során a fog­ágybetegségek súlyossága mintegy negyven százalékkal csökken! A fogorvosok feladata, hogy ezeket az ismereteket széles körben terjesszék, mert a páciensek általános egészségi állapotáért is felelősek vagyunk – hívta fel a figyelmet Peter Brehm. Ezeket a tényeket napjainkban az egyetemeken még nem tanítják, és a belgyógyászok többsége sem ismeri. Kutatások által igazolt kapcsolat van a reuma és a parodontitis között, és ma már az is ismert, hogy amikor a gyomorból a gastritist okozó baktériumokat már kiirtották, a parodontális tasakokban még bőven fellelhetők – a gyomorpanaszok ezért nem szűnnek meg.

bredent eloadok1

A szájhigiéné növelésével tehát a teljes életminőség javulhat. A fogorvosoknak szorosabb kapcsolatot kellene kialakítani a többi szakterület orvosaival – bár ez nehéz feladat, a betegek érdeke mégis megkívánja. Mind bizonyosabbá válik ugyanis, hogy az egyéb betegségek 60-70 százaléka kapcsolatba hozható a biofilmmel!

A konferencia egyik legérdekesebb személyisége a Németországban élő és dolgozó, magyar származású dr. Jos Z. Gal, az első német magánűrhajós volt. Megdöbbentő bejelentést tett, nála – ha csak egyetlen beültetésről van szó – egy implantáció, az első vágástól az utolsó varrat behelyezéséig, mindössze nyolc percet vesz igénybe! A 2003-ban megnyitott, első német ötcsillagos klinikán egy igen begyakorlott team – összesen huszonöt kolléga – dolgozik. Joggal hirdeti tehát a klinikáját így: „Fix fogak – egy nap alatt!” Évente mintegy ezer implantációt végeznek, olyan minőségben, hogy bekerült „A húsz legjobb német fogorvos” cím birtokosai közé. Itt, a budapesti előadásában még reklámfilm­készítési tanácsokat is adott. Az orvosnak tekintettel kell lennie arra, hogy a betege elvárja: a beavatkozás rövid ideig tartson, ne fájjon, ne legyen drága, és hosszú távú stabilitást eredményezzen! Klinikáján az előzetes megbeszélésre egy teljesen fehér szoba szolgál. Minden fehér, a bútorok is. Itt ül le a pácienssel, beszélgetésüket harminc percig senki sem zavarhatja meg. Az alapelve ugyanis, hogy a kezelés a bizalom elnyerésével kezdődik. Egy felmérés bebizonyította: az ötven év felettiek többsége legjobban a fogai elvesztésétől fél, mert tudja, hogy az életminőség romlása ekkor kezdődik. A rendelőben ezért négyszer egy héten tájékoztató előadást tartanak az érdeklődőknek. Általában 70-80 ember jelenik meg ezeken, s mindenkivel jól érthető módon közlik az ismereteket. Az eredmény: a heti mintegy háromszáz látogatóból 30-40 vissza is jön valamilyen igénnyel. Gal doktor a klinikáján a hosszú gyógyulási idejű beavatkozások helyett a Bredent által kifejlesztett SKY Fast & Fixed rendszert használja. Azt vallja ugyanis, hogy a jó sebész tudja, hogyan kell operálni. A jobb sebész azt tudja, mikor kell operálni. A legjobb sebész viszont azt tudja: mikor NEM kell operálni! Rendkívül gondosan ügyelnek a páciensek kényelmére, a jó hangulat megteremtésére. Ameddig a korona vagy a teljes felépítmény elkészül, a betegek külön pihenőszobában várakozhatnak. Amikor pedig minden kész, a végleges behelyezés előtt, zenekísérettel, ezüsttálcán, piros párnán nyújtják át az új fogat a tulajdonosának. Bizonyos, hogy ezt a ceremóniát mindenki egy életre megjegyzi.

bredent eloadok2

Ukrajnából érkezett dr. Mihail Drobiazgo protetikus és dr. Alexij Shamray sebész, ők közös előadásban számoltak be a SKY Fast & Fixed módszerrel szerzett ötéves tapasztalataikról, az azonnali terhelésben. Ennyi idő alatt 1062 implantátumot ültettek be, így nagy gyakorlatra tettek szert. A konferencia második napján, fantomon is bemutatták – majdnem teljesen valós körülmények között – a SKY Fast & Fixed rendszer működését. Náluk a betegek többsége idős ember, akik nem bírják a hosszú beavatkozást. Rájuk tekintettel kell lenni, és ezért ott az egyik legfontosabb kérdés: mindent megtettünk-e a páciens komfortérzéséért? Shamray doktor részletesen ismertette a beavatkozás menetét – hat implantátum beillesztése során. Az atraumatikus lehetőségre számítógépes navigációval hívta fel a figyelmet. A pontosságot segítő sablon használata esetén ugyanis – amit a nyálkahártyán rögzítenek támasztó foggal vagy miniimplantátummal – a terület nem duzzad, nem fáj, az ödéma elkerülhető. Ez különösen azért fontos, mert az idős pácienseknek rendszerint valami kísérő megbetegedésük is lehet. Még jobb megoldás „a természet által adott sablon”, az eltávolított fogak alveolusainak felhasználása. Különféle páciensek eltérő eseteinek bemutatásával világított rá a SKY Fast & Fixed módszer előnyeire, ha csontaugmentációra is szükség van. Kitért arra: a rendszer jó alternatíva a parodontális betegségre való hajlam esetén is. A két orvos előadásának egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért része az volt, amikor egy 75 éves, diabéteszes, mesterséges szívbillentyűvel élő beteg esetén bemutatták, hogyan lehet a SKY Fast & Fixed technika alkalmazásával, parodontálisan sérült csontterületen is eredményt elérni. A beavatkozást teljes altatásban végezték. A megfelelő pozicionáláshoz sablont használtak, viszonylag jó primer stabilitást kaptak. A csontdefektus megszüntetése előtt a Helba lézerterápiát is alkalmazták. Nyolc implantátumot helyeztek el. A végleges, 14 fogas pótlást a beteg az ideiglenes pótlás után nyolc hónappal kapta meg. Bebizonyosodott: a SKY Fast & Fixed módszer alkalmazásával igen jó eredmények érhetők el. Nem osztható fel protetikai vagy sebészeti részre, teljes, komplex eljárásként kell értékelni – anyagilag is –, és félévente ellenőrzést igényel.

Két évvel ezelőtt azt is megoldották, hogy az ellenőrzést a beteg lakásán is elvégezhessék. A tíz perc alatt összeszerelhető, sok feladat elvégzésére alkalmas fogorvosi széket autóval viszik a pácienshez, higiénikus és konzerváló fogorvos kíséretével. Véleményük szerint a további fejlődés iránya az esztétikai protokoll kidolgozása lesz, mert az implantációt minimum húsz évre kell tervezni!

A konferencia két napja alatt összesen kilenc előadás hangzott el, és három gyakorlati bemutatót láthattak a részvevők. Egybehangzó véleményük szerint olyan új ismereteket szereztek, melyek felhasználásával a kezelés egyszerűbbé és rövidebbé válik. Ez pedig erősíti a páciensek komfortérzését, és hozzájárul az életminőségük javulásához is.

Dr. Révay András