Egy norvég újság (The Nordic Page) online közzétett beszámolója szerint a párt a megfizethető fogászati ellátás megteremtésére törekszik az országban, miután az túlságosan drágává vált az árplafon eltörlése óta. A Statistics Norway adatai szerint a norvégok 2008-ban fejenként átlagosan 510€-t költöttek fogászati ellátásra. Az inflációval is kalkulálva, ez 340€-val több mint 1995-ben.

“Újra be akarjuk vezetni a kormány által szabályozott árkorlátozást a fogászati ellátásban” közölte Rannveig Andresen, az SV parlamenti képviselője. A párt jelenleg egy olyan javaslaton dolgozik, mely 320€ összegben határozná meg a fogorvosi szolgáltatások árplafonját.

A fogászati árak nagymértékű növekedésének oka egyelőre tisztázatlan. A The Nordic Page egy a Norvég Fogyasztói Tanács által készített 2011-es felmérést idéz, melyből a fogorvosi árszintekre, árinformációra és kezelési lehetőségekre vonatkozó „óriási hiányosságok, eltérések és kellemetlen körülmények” derülnek ki. Sok klinika kiszámíthatatlanul számol fel többlet költséget és az árszabások is különbözőek. Ezenfelül a fogorvosok sok olyan szakmai kifejezést használnak a számlán, melyet a legtöbb ember nem is ért, valamint az árak régionként is számottevő különbségeket mutatnak. Például a drágább klinikák Osloban 1759€-t számolnak fel a kezelésekért, míg ugyanezért egy nyugat-norvég közklinikán 1080€-t kérnek.