A 30 éves vagy idősebb felnőttek közel 50%-a parodontitises egy új tanulmány szerint, mely a Journal of Dental Research szakfolyóirat legújabb számában jelent meg.

A parodontitis komoly problémát jelent, mely sok esetben fogvesztéshez vezet.

Az adatok kiszámításához a kutatócsoport egy korábbi tanulmány eredményeit használta fel, melyben 3700, 30 éves vagy idősebb felnőtt vett részt. A részvevők 47%-ánál volt kimutatható parodontitis – 9%-uk enyhe, 30%-uk közepes és 8,5%-uk súlyos ínybetegségtől szenvedett. Ezen adat alapján, durván 65 millió amerikai szenved parodontotitistől.

A kutatás alapján megállapították, hogy a 65 év feletti felnőttek 64%-a szenvedett legalább közepes mértékű ínybetegségtől. Ez a becsült érték pedig jóval nagyobb, mint azt a korábbi tanulmányok jelezték.

A tanulmány szerint a betegség előfordulási gyakorisága a férfiaknál, a latin-amerikaiaknál, az érettségivel nem rendelkezőknél és a dohányzók esetében az átlagnál magasabb.

Az ínybetegségnek számos figyelmeztető jele van, melyekre oda kell figyelni, ilyen lehet a duzzadt, érzékeny, vérző íny, és a krónikus halitosis.