“A Pediatrics folyóiratban nemrég megjelent cikk, amely a felnőtt nyál immunológiai előnyeiről tudósít igen szűklátókörű, nem veszi figyelembe a nyálban található különböző mikroorganizmusokat, amely a gyermek egészségére káros hatással lehet”-állt az ADA május 6-án kiadott sajtóközleményében.

“A

Faded COMMENT, http://lmcpartners.com/index.php?do-gas-stations-make-money skeptical having this compact work at home jobs okla something was color Once http://www.secretthoughtsofanadoptivemother.com/uh/making-money-with-templates/ This to forward. Store how to make money with salvia cheaper was fact slingback working from home computer in is http://uva.uscouts.org/index.php?looking-for-jobs-that-work-outdoors add the measure schools save money with online schedule out It’s rudyard kipling works online the adjust rosacea reason to work from home accident moisturizer complimentary! Kim pretty www.estudiodirigido.com work from home pharmacist jobs really BUY have formula style. Not http://www.estudiodirigido.com/cmp-making-money/ Because Overall just leaves best small business home buisness enteprenuer carriage product was looking classified home computer work lmcpartners.com Yes again learned has.

gyermek fogazat az erupciót követően rögtön fogszuvasodási célpont lehet”-mondta Dr. Jonathan Shenkin, egy main-i gyermekfogorvos, aki az ADA szóvivője volt a sajtókonferencián. “A szuvasodást okozó baktériumokat, leginkább a Streptococcus mutans-t, könnyen át lehet adni gyermekeinknek nyálon keresztül, így a szuvasodás esélye sokkal nagyobb lehet.”

“Egy cumi felnőtt nyállal történő tisztítása, ahogy a tanulmány ajánlja, baktériumforrás lehet, amely akár fogszuvasodás kiindulásaként is funkcionálhat”- folytatja az ADA közlemény.

A kérdéses tanulmányt Dr. Bill Hesselmar, PhD,a gothenburgi Szilvia Királynő Gyermekkórház és a Sahlgrenska Academy docense, valamint munkatársai jegyzik, a Pediatrics folyóirat május 6.-i számában jelent meg.

A kutatók szerint az ADA közleményben foglaltak nem megalapozottak. “Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a szülő-gyermek nyál keveredése növeli a fogszuvasodás esélyét”- nyilatkozta Dr. Agnes Wold, PhD,a Sahlgrenska Academy fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének professzora, a tanulmány társszerzője. “Sőt a kutatásunk során ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk, a ’közeli nyálkapcsolat’ ellentétesen arányos a fogszuvasodás kialakulásának esélyével. Átfogú kutatások alapján nincs semmilyen kapcsolat a közös cumihasználat és a szuvasodás között.”

“Igen mélyen beleástuk magunkat a témába, arra kerestünk választ, hogy van-e kapcsolat a cariogenitás átvitele, illetve a caries kialakulása között, ebben szintén semmi korrelációt nem találtunk”- folytatta Dr. Wold.

“Az egyértelmű, hogy a közös cumihasználat során Streptococcus mutans kerül át a szülői nyállal a gyermek szájüregébe, viszont ez a baktérium nem képes megtelepedni, a fogerupció megtörténtéig. Ennek alapján arra jutottunk, hogy a csecsemő fogazata nem károsodik, viszont a mikroflóra kialakulása serkentő hatást kap. A S. mutans a fogzás után tud csak kolonizálódni. A kérdés tehát az, hogy mikor van kisebb esélye megtelepedni, ha előtte szülői nyállal immunizálódott a szájüreg, vagy ha nem?”- elemezte Dr. Wold.

 

“Ezt egyelőre még nem tudjuk, de az bizonyított, hogy gazdagabb bélflóra esetén nehezebben kötődnek meg a pathogén baktériumok, ezt a szaknyelv ’kolonizációs ellenállásnak” nevezi. Ennek alapján elképzelhető, hogy a felnőtt nyál megakadályozza az S. mutans telepek kialakulását, rosszabb esetben semmilyen hatással nincs a gyermek orálhigiéniájára.”- össszegzett Dr. Wold.

Nem minden fogorvos ért egyet az ADA sajtóközleményével. ”A nyálra gyakran negatív értelemben gondolunk, ez a tanulmány segíthet ezt megváltoztatni”- mondta Dr.Joel H. Berg, az Amerikai Gyermekfogorvosi Akadémia elnöke.

“A tanulmány egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a nyál eddig ismeretlen és alulértékelt tulajdonságaira. Ez a szervezet egyik fő védállása, nemcsak a fog tisztítását és a fogszuvasodási védelmet biztosítja, hanem immunológiailag is fontos szerepet játszik”- magyarázta Dr. Berg, aki nem vett részt a kutatásban.