Az állatasszisztált terápia jó módszer arra, hogy megnyugtassa azokat a gyerekeket, akiknek fóbiájuk van a fogorvoshoz járástól.

Ez derül ki a European Archives of Paediatric Dentistry című szaklapban megjelent új kutatásból. A statisztikák szerint a fogászati félelem és szorongás aránya a gyermekek körében világszerte 5-20% között mozog.

Az Egyesült Királyságban például egy országos felmérés szerint a 12 évesek 14%-ánál és a 15 évesek 10%-ánál “nagyon magas” a fogászati szorongás szintje. A kutatók több mint 100 olyan öt és 10 év közötti gyermeket vizsgáltak, akiknek egyszerű fogászati kezelésre volt szükségük.

Szorongásszintek
Két csoportra osztva az A csoportban a beavatkozást terápiás kutya jelenlétében, míg a B csoportban a szokásos fogorvosi rendelőben végezték.

A csoport a szorongás szintjét pulzusszám és egy szorongásértékelő skála segítségével értékelte, amelyet a szülőknek kellett pontozniuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szorongás csökkenése “rendkívül jelentős” volt, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az állatasszisztált terápia hatékony stratégia a fogorvosi rendelőben.

Forrás: Dentistry.co.uk