Az American Journal of Public Health elnevezésű tanulmány rámutatott, hogy az Egyesült Államokban évente megközelítőleg 20.000-en halnak meg daganatos betegségben. Az alkoholfogyasztás a férfiaknál a szájrák, a nőknél a mellrák kockázatát nagymértékben növeli. Az elhunyt betegek között 6000 férfi esetében az oesophagus, a szájüreg vagy a torok daganatos elváltozása volt a halál kiváltó oka, a nőknél pedig hasonló számú, mellrák miatti halálozás volt megfigyelhető. A Boston-i Orvosi Egyetem kutatási anyagai szerint, az elhunyt betegek 30%-a csak kismértékben, de napi rendszerességgel fogyasztott alkoholt.

Korábban már számos tanulmány rámutatott az alkoholfogyasztásnak az oesophagus, larynx, máj, szájüreg és a pharynx daganatos elváltozásainak kialakulásában játszott fontos kockázatnövelő szerepére. A tanulmány megállapítása szerint az összes rákból fakadó halálozás 3,5%-a valamilyen módon kapcsolatba hozható az alkoholfogyasztással.
Egyes kutatók véleménye szerint mivel az alkohol egy széles körben elfogadott humán karcinogén, ezért nincs olyan mennyiség, amely biztonságosnak mondható, így az egyetlen megoldást a fogyasztásának teljes beszüntetése jelentené.