A 43 éves anya elmondása szerint lánya már születése óta egészségi problémákkal küzd. A sorozatos orvosi vizsgálatok nem vezettek eredményre, semmilyen betegséget nem diagnosztizáltak nála. A lány tüneteire vonatkozó részletes információkat nem hozták nyilvánosságra.

Ügyvédje szerint védence csupán egy nagyon beteg gyermeket látott, akin segíteni akart. Mivel fogorvosként orvosi tudással rendelkezik, megfelelően képzettnek találta magát a feladathoz. Alapos kutatást követően 5 héten keresztül sertralinnal kezelte a lányt még 2010-ben. Ez az antidepresszáns Németországban azonban nem engedélyezett gyermekek vagy serdülőkorú fiatalok kezelésére. A fogorvos nem aggódott az olyan mellékhatások miatt, mint a hiperaktivitás, ingerlékenység vagy álmatlanság és nem készített dokumentációt a kezelésről.

A tárgyaláson az egyik szakértő kifejtette, hogy a gyógyszer szedésének első pár hetében nagymértékben megnőhet a beteg szuicid hajlama is. Az, hogy a kórházba szállított gyermek ingerlékenysége és öngyilkossági hajlama a sertralin miatt alakult ki, nem volt bizonyítható.

A lány biológiai apjának nem volt tudomása a kezelésről és állítása szerint nem is egyezett volna bele.

A fogorvost 54.000€-ra, a lány anyját pedig 1350€-ra büntette meg a bíróság.