November 3-án megtartották az 59. amerikai elnökválasztást. Rekordszámú postai küldemények és rendkívül szoros verseny miatt az olyan kétesélyes államokban, mint Georgia és Pennsylvania, néhány napba telt mire az Associated Press Joe Biden-t nyilvánította ki győztesnek a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump helyett. Bident és alelnökét, Kamala Harrist jövő év január 20-án avatják fel, így itt az ideje körüljárni, hogy egy Biden-elnökség milyen hatással lehet az amerikai fogászati szektorra.

Elnöki kampányának honlapja szerint Biden átfogó célja az egészségügy szempontjából az, hogy megvédje és kibővítse Barack Obama korábbi elnök által 2010-ben bevezetett, Megfizethető Ellátási Törvényt (ACA), amely az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítását tűzte ki célul azok számára akiknek nincs biztosításuk. 2016-ig ennek a politikának az volt a következménye, hogy az egészségbiztosítás hiányában szenvedő amerikaiak száma 44 millióról 27 millióra csökkent – áll a honlapon. Ezzel szemben ez a szám körülbelül 1,4 millióval nőtt Trump hivatalba lépése óta.

Noha Biden terve ígéretes, nem említi kifejezetten, hogy az ACA bővítése hogyan fogja befolyásolni a fogorvosi szolgáltatások nyújtását a betegek oldaláról. Dr. Marko Vujicic, az Amerikai Fogorvosi Szövetség (ADA) vezető közgazdásza és az Egészségpolitikai Intézet alelnöke, egy 2017-es cikkében felvázolta, míg a gyermekek fogorvosi ellátását az ACA alapvetőnek tekinti, az egészségügyi ellátás területén, „a felnőttek fogorvosi ellátása nem alapvető az [ACA] szerint”.

Az ADA együttműködést tervez a Biden-kormánnyal

Az amerikai fogorvosok véleményének felmérése érdekében – Biden megválasztásával kapcsolatban – a Dental Tribune International (DTI) beszélt Dr. Shervin Molayemmel, a Los Angeles-i székhelyű parodontológussal és Mike Grahammel, az ADA kormányzati és közügyekért felelős alelnökével.

“Tekintettel a jelenlegi körülményekre, szeretném, ha az új kormány megkönnyítené azokat a módszereket, amelyek lehetővé teszik a fogorvosi praxisok számára a betegek gyorsabb SARS-CoV-2 tesztelését” – mondta Molayem.

“Ezenkívül nagyszerű lenne, ha több erőforrást különítenek el a praxisok megfelelő egyéni védőeszközökkel történő ellátására, valamint arra, hogy a kormány a jelenlegi állapotában nyitva tartsa a fogorvosi rendelőket” – tette hozzá.

“Az ADA több ezer fogorvos hangja, akik mélyen törődnek a pácienseikkel és szakmájukkal” – mondta Graham a DTI-nek. “A fogorvosok kétoldalú támogatást kínálnak olyan választott tisztviselőknek és jelölteknek, akiknek ugyanez a céljuk: az amerikaiak szájegészségének javítása.”

“Gratulálunk mindazoknak, akiket ebben a hónapban hivatalba szavaztak, és várjuk, hogy együtt dolgozzon az új megválasztott tisztviselőkkel a Kongresszusban és a Fehér Házban, hogy segítsen a fogorvosoknak, a betegeknek és a szakmának, hogy változást hozzanak Washington DC-ben, és javítsák a száj egészségét az egész országban” – folytatta Graham.

Mint azt az ADA a hónap elején bejelentette, öt tagját megválasztották az amerikai képviselőházba. Dr. Mike Simpson, Paul Gosar, Brian Babin, Drew Ferguson és Jeff Van Drew – a Republikánus Párt tagjai – sikeresek voltak választási kampányaikban, míg a hatodik jelölt, Dr. Gary Wegman, a Demokrata Párt tagjaként indult, de nem sikerült nyernie Pennsylvaniaban.

Forrás: Dental Tribune