Az Egyesült Államokban a fogorvosok hirtelen a pandémia epicentrumában találhatják magukat, mivel sürgős segítség nyújtására kérték fel őket a SARS-CoV-2 vírus terjedésének lassítása érdekében, valamint a kritikus állapotban lévő COVID-19-es fertőzött betegek kezelésére. Andrew Cuomo, New York kormányzója továbbá arra kéri a fogorvosokat, hogy adományozzanak maszkokat, kesztyűket és egyéb személyi védőeszközöket, amennyiben több áll a rendelkezésükre, mint amennyit jelenleg felhasználnak.

A kormányzó továbbá bejelentette beszédében, hogy az adományozott személyi védőeszközöket elosztják azon New York-i kórházak és egészségügyi intézmények között, amelyek a legjobban rászorulnak. Azokat a fogorvosokat, akik nem rendelkeznek számukra fölösleges készletekkel, arra kérik, hogy rendeljenek ezekből a védőfelszerelésekből, és amint azok megérkeznek, küldjék el a kijelölt kórházaknak.

Kalifornia is segítséget kér

A kaliforniai fogorvosok ma már önkéntesként jelentkezhetnek, és ” önkéntes egészségügyi dolgozóként” segíthetnek azzal, hogy általános orvosi segítséget nyújtanak a betegeknek, amely túlmutat az orális egészség ápolásán. Várható volt, hogy a megerősített COVID-19 esetek száma Kaliforniában meg fogja haladni a jelenlegi orvosi munkaerő képességét. A Kaliforniai Fogorvosok Egyesülete (CDA) arról tájékoztatta tagjait, hogy ha regisztrálnak önkéntes egészségügyi dolgozóként, akkor használhatják az anatómia, a fiziológia, a steril sebészeti technikák és a gyógyszertani tudásukat is, ami mind segítséget jelentene.

„A regisztráció lehetővé teszi a helyi kórházak számára, hogy a kiaknázzák a fogorvosok képességeit ebben a komoly szükséghelyzetben” – írta Kaliforniai Fogorvosok Egyesülete.

A regisztráció során a fogorvosok meghatározhatják a vállalt önkéntes tevékenység szintjét, így például, hogy mennyi időt tudnak egy nap önkéntes munkában tölteni, és, hogy saját belátásuk szerint milyen feladatok ellátásra lennének képesek.

A CDA szerint a fogorvosok számos módon segítséget nyújthatnak, például az életjelek figyelésével; COVID-19 tesztelések végrehajtásával; a betegek osztályozásával, kategorizálásával; vészhelyzetek kezelésével, ideértve a helyi érzéstelenítés és a varrás biztosítását; továbbá az oxigén- és az injekciós készítmények beadásával, beleértve az oltásokat és receptek írását is. A szájsebészek és a fogászati aneszteziológusok képesek intubálni, illetve szedációt és általános érzéstelenítési szolgáltatásokat is nyújthatnak.

Április 7-éig az USA-ban volt a legtöbb megerősített COVID-19 eset, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 367 650 pozitív mintát vettek és 10 943 halálesetet regisztráltak. Ebben az időpontban a legtöbb eset a következő államokban fordult elő:
New York (131 916), New Jersey (41 090), Michigan (17 221), Kalifornia (16 363). A halálesetek a következőképpen alakultak: New York: 4758, New Jersey 1003, Michigan 727, Kalifornia 387.

Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.