A szabaddá vált és gyakran nyaki kopással is rendelkező fognyaki terület nem túlzottan szép látvány. A konvencionális anyagok, mint például a fogszínű üvegionomer vagy a kompozittömések, nem minden esetben segítenek a kellemes mosoly elérésében. Megvédik ugyan a fogat a további kopástól, illetve a különböző ingerek okozta fájdalomtól, de semmilyen megoldást nem adnak az idősödés, illetve az ínyvisszahúzódás okozta látszólag „meghosszabbodott fog” problémájára. Ez az, amiben az Amaris Gingiva paradigmaváltást hoz a konzerváló fogászati kezelésben. A hiányzó foganyag helyreállítása az ínyhez hasonló színű anyaggal nemcsak megvédi a dentinállományt, hanem az esztétikai eredmény is lényegesen jobb. Az Amaris Gingiva használata nagyon egyszerű. A készlet ínyszínű kompozit tömőanyagot és három különböző színárnyalatú opakert tartalmaz, amelyek segítségével többfajta árnyalatot lehet utánozni.

 

A megfelelő színárnyalat kiválasztásához érdemes az üregbe vagy fognyaki kopásba ideiglenesen belehelyezni az ínyszínű tömőanyagot, ez egyrészt megelőlegezi a kezelés végeredményét, másrészt segít a leginkább megfelelő színű opaker kiválasztásában. Az ehhez segítséget nyújtó eredeti, ínyszínű kompozitból készült színkulcs szintén a készlet része. A végleges tömés kivitelezésekor a nyaki tömés részben fogszínű vagy teljes egészében Amaris Gingiva tömőanyagból készülhet. Ha opaker használata szükséges, vékony réteg felvitele javasolt. Ma az Amaris Gingiva a fognyaki kopások korszerű ellátásának egyik lehetséges anyaga, alkalmazása egyszerű, és a páciensek is elégedettek a természeteshez hasonlító végeredménnyel.

Termékinformációk
Amaris Gingiva
Az esztétikus fogászat legmagasabb „sztenderdjeihez” igazodva az Amaris Gingiva lehetővé teszi a fogászati szék mellett történő ínyszínű helyreállítást. Ez az új, ínyszínű, kompozitalapú tömőanyagrendszer megkönnyíti az individuális színválasztást egy alapszín (nature) és három, keverhető opak szín (fehér, világos, sötét) kombinálásával.

A végeredmény az íny színéhez hasonló, természetes megjelenés. Mindezeket és a már bizonyított Amaris technológiát alapul véve az íny visszahúzódása miatt szabaddá vált dentin, valamint az ék alakú fogkopások fedése a jövőben funkcionálisan és esztétikusan is jól kezelhető. Az Amaris Gingiva segítségével a modern kompozitok indikációs területe még tovább bővült. A tömőanyag segítségével lehetővé válik a fogak – megjósolható eredményű – helyreállítása a rózsaszínfehér esztétikai határterületen is.

Különböző egyéb indikációkra is megfelelő választás
Egyéb indikáció lehet a mukogingivális műtét, parodontális gyulladás, illetve ínyvisszahúzódás miatt létrejövő úgynevezett fekete lyukak gyors, egyszerű „eltüntetése”, takarása, valamint az íny visszahúzódása miatt nem esztétikus (ínyszél fölött végződő koronaszél), de más tekintetben jól záró és megfelelően funkcionáló koronaszélek lefedése.

Kiváló anyagtani és felhasználási tulajdonságok
Az Amaris Gingiva nemcsak anyagtani tulajdonságai miatt említésre méltó, hanem felhasználhatósága miatt is. Nagyon könnyen, jól formázható, továbbá magasfényre polírozható. A VOCO „nem cseppenő”, úgynevezett NDT® (non-dripping technology) fecskendőinek köszönhetően az anyag használata gazdaságos, ugyanakkor higiénikus. Az Amaris Gingiva tömőanyagnak kiváló mind a transzlucenciája, mind a színstabilitása, nagyon alacsony a polimerizációs zsugorodása, és magas a töltőanyag-tartalma (80 m/m%). Alacsony abráziós értékének, valamint magas nyomási, illetve szakítási szilárdságának köszönhetően tartósan és esztétikusan állítja helyre a fogakat

Dr. Irmes Ferenc
(X)
1–4. ábrák forrása: PD Dr. Dr. B. W. Sigusch, University of Jena.