Gyakorlati kurzusokkal segíti a fogorvosokat és a fogtechnikusokat az Alpha Implant Kft. A cég, amely az Alpha-Bio implantátumok piacvezető forgalmazója, szeptembertől saját oktatási labort működtet a fővárosban, hogy minél jobb körülmények között mutathassa be a termékei alkalmazásának megkönnyítését szolgáló mesterfogásokat. 

Erdélyi Attila: Az egyetemen van eszközismeret, de azt, hogy ezeket a gyakorlatban hogyan lehet használni, már nem tanítják meg.

Erdélyi Attila: Az egyetemen van eszközismeret, de azt, hogy ezeket a gyakorlatban hogyan lehet használni, már nem tanítják meg.

– Kinek ajánlják a kurzusokat?

– Azokat a fogorvosokat, fogtechnikusokat várjuk ezekre a kurzusokra, akik az Alpha-Bio implantátumokkal akarnak dolgozni. Megismerhetik a tálcát, a különböző implantátumokat és a hozzájuk tartozó egyéb elemeket – mondja Erdélyi Attila, az Alpha Implant Kft. ügyvezetője. – Eddig évente négy alkalommal külső helyszínen zajlottak ezek a kurzusok, a jövőben több és differenciáltabb képzést szervezünk. Külön bontjuk az Alpha-Bio implantátumok használatával kapcsolatos kurzusokat az orvosoknak kezdő és haladó csoportra, s ugyanezt tervezzük a protetikával foglalkozóknak szóló előadásokkal. De fogtechnikusoknak, illetve más orvosoknak is szeretnénk további képzéseket szervezni. Egyebek mellett dr. Oberna Ferenccel varrókurzusokat indítunk, amin az általunk forgalmazott Hu-Friedy és Cytoplast anyagokat mutatja be. Itt nem közvetlenül az implantátumokról van szó, hanem azt tanítja meg a hallgatóknak, hogy milyen módon kell metszeni, lebenyt képezni.

– Ezt a végzett fogorvos nem tudja?

– Szakmailag biztosan tudja, az viszont már nem biztos, hogy az implantációhoz szükséges orvosi műszerek praktikus használatát is jól ismeri. Például most Sopronban is lesz egy ilyen kurzusunk, és amikor az előkészületek alatt végignéztük a 450 oldalas Hu-Friedy katalógust, laikusként csodálkoztam, hogy Oberna főorvos milyen magabiztosan választja ki azokat az eszközöket, amelyekre szükség lesz. Magam is azt kérdeztem tőle, hogy ezt nem tudja egy fogorvos, aki végzett az egyetemen? Erre ő azt felelte, ugyan az egyetemen van eszközismeret, de azt, hogy ezeket a gyakorlatban hogyan lehet használni, már nem tanítják meg. Például, ha van három különböző olló, az biztos, hogy mind a hármat különböző módon kell fogni. Ezeket az orvos vagy lassan, a maga kudarcai révén tapasztalja ki, vagy részt vesz egy ilyen kurzuson, ahol van valaki, aki ezt megmutatja.

– Említette, hogy Oberna Ferenc lebenyképzést is oktat, ezt pácienseken gyakorolják?

– A „hallgatók” sertésfejeken gyakorolnak. A kurzus elméleti részén a különböző öltéstechnikákat egy speciális parafa lapon lehet gyakorolni, ezt követően pedig sertésfejen próbálhatják ki a lebenyképzést, a metszéseket és a varrást is az orvosok.

– Az nem zavaró, hogy ez a sertésfej nem mindenben szimulálja a valóságot, például nem vérzik?

– A fogorvosi kezelés során is az asszisztencia folyamatosan elszívja az ott lévő nyálat és a vért. Valóban nem lehet minden lehetséges helyzetet sertésfejjel szimulálni, de itt főként a jó gyakorlat technikáját mutatjuk be, illetve sajátíttatjuk el a résztvevőkkel. Nyilvánvalóan egy emberi szájban zajló implantáció alatt még van öt vagy ötven másik faktor is, amit figyelembe kell venni. Ilyen például a vérzés, meg maga az is, hogy a páciens tulajdonképpen él…

– Mit tanulhatnak az Alpha-Bio kurzusokon a fogtechnikusok?

– Az implantáció sikerének feltétele a fogtechnikai munka is. Amivel a páciens mosolyog, amivel eszik, és amitől szép lesz, azt a fogtechnikus készíti el. A kurzusokon azt tanítjuk meg, hogy a cég implantációs rendszerének milyen lehetőségei vannak, amelyekkel a fogtechnikusok szebb, használhatóbb és tartósabb fogpótlásokat készíthetnek.

– Például?

– Például bemutatjuk a döntött implantátumokra készülő implantációs munkát. Ha kevés a csontmagassága a páciensnek, előfordulhat, hogy nem csontot pótolnak, hanem a hátsó implantátumokat döntött módon helyezik be. Ekkor az implantátum tengelye és a rágás tengelye nyilvánvalóan különbözik. Ahhoz, hogy ezt az eltérést korrigálni lehessen, különleges elemeket kell használni. Az Alpha-Bio rendszerben ezt úgy oldották meg, hogy a korrekciós elemek többféleképpen használhatóak, tehát nemcsak egy csavarozható fogsort vagy csavarozható hidat lehet például rátenni, hanem különböző retenciós technikákat lehet alkalmazni.
Más implantátumoknál általában nem így van, a rendszerek többségénél van egy elem, amibe bele lehet csavarozni egy hidat. Nálunk többféle megoldás van: persze bele is lehet csavarozni egy hidat, de tudunk gömbretencióval, valamint lokátorretencióval is rögzíteni egy fogsort, vagy akár cementezhető híd is készíthető az Alpha-Bio elemekre. Így például, ha van implantátum, akkor már nincs szükség műfogsorragasztókra, hiszen arra a fogsor is rögzíthető. Például lehet egy gömbfejjel, ami kiáll az implantátumból, a fogsorba pedig bele van építve egy sapka gumiból vagy műanyagból, és ezek kapcsolódnak össze. Ez a gömbretenciós megoldás. A másik, a lokátorretenció ugyanezen az elven működik, csak nem egy gömbfejre fekszik fel a protézis, hanem egy laposabb felületre. A rágásnál nem jön le, de ha tisztítani kell, akkor páciens maga le tudja venni.

A döntött implantátumra készülő szögtört korrekciós elemek képesek az összes protetikai megoldást kiszolgálni, mivel egy alapbázisra öt különböző retenciós elemet is rá lehet rakni. A fogtechnikusok munkája nagyon fontos a cég számára, mert a páciens nem azt fogja értékelni, hogy az implantátum hogyan áll bent a csontban, hanem azt, mit lát a tükörben és azzal hogyan tud rágni. Ez meg a fogtechnikuson múlik, ezért is szeretnénk erősíteni a fogtechnikusképzést.

– Ha a fogorvosok áttérnek a 3D-s tervezésre, akkor szükség van a fogtechnikusra mint szakemberre?

– A fogtechnikusoknak meg a fogtechnikának nincs vége, hanem csak –  ahogy az elmúlt ötezer évben is – változnak a technikák, a technológiák. Úgynevezett húzott koronát csináltak 30 évvel ezelőtt is, ma pedig digitális technikával állítanak elő cirkon-oxidból vagy alumínium-oxidból egy felépítményt a fogakra. De hogy ez működni tudjon, ahhoz szükség van a fogtechnikus szaktudására. Bárki leülhet a gép elé, aki tudja használni a szoftvert, s még el is készíthet valamilyen fogpótlást. Ám korántsem biztos, hogy az szép, illetve használható lesz. Nem az emberi munkát, hanem csak bizonyos technológiákat váltanak ki az új eszközök. Nem kell, mondjuk adott esetben annyi gipszet, viaszt vagy öntőgépet használni, mert ezeken lépnek túl a digitális eszközök, de nem a fogtechnikán.

– Milyen kurzust tartanak az idei Dental World-ön? 

– A csütörtöki napon a szokásos évi Alpha-Bio implantológiai kurzusra azokat várjuk, akik most kezdik el az Alpha-Bio rendszert használni, illetve azokat is, akik már használják. Az utóbbi csoportba tartozóknak ugyanis sok gyakorlati kérdésük van. Szombatra várunk egy előadót, dr. Gadi Schneidert, az Alpha-Bio Akadémia egyik alapító tagját. Az Alpha-Bio Akadémia a cég mellett működő, független orvosokból álló szervezet, amelynek az a célja, hogy visszajelzéseket adjanak a kutatásfejlesztési részlegnek. Ő az azonnali, a foghúzás utáni implantálás feltételeiről tart majd előadást szombaton.

A. D.