Az alligátorok elveszett fogaik helyett folyamatosan újakat növesztenek. Egyetlen állat akár két-háromezer fogat is növeszthet élete során. A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy az egyes fogak tövénél elhelyezkedő, őssejteket tartalmazó „zsebek” teszik lehetővé az alligátorok fogainak újranövését.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói az őssejtek egy lassan növekvő rétegét fedezték fel, ami a hüllők elveszett fogainak pótlásáról gondoskodik. Ezek a sejtek a foglécben (lamina dentalis) helyezkednek el. Az emberek is rendelkeznek lamina dentális szövettel, de ez gyermekkorban deaktiválódik, miután az állandó fogak kinőttek. A kutatók azt remélik, hogy ha többet sikerül megtudni arról, miért marad aktív a lamina dentalis az alligátorokban, az hozzásegíthet a folyamat újraindításához az emberekben.

A vancouveri British Columbia Egyetem kutatói Joy Richman professzor vezetésével szintén közel kerültek ahhoz, hogy azonosítsák a dentális őssejtek aktiválásában szerepet játszó tényezőket. Richman kutatócsoportja különböző anyagokat fecskendezett gekkók állkapcsába, és foglenyomatok készítésével követték nyomon a fogak újranövekedését. A professzor azonban hangsúlyozta, hogy a fog regenerálódásának manipulálását nagyon alaposan meg kell vizsgálni a különböző állatfajok, mielőtt embereken is kipróbálnánk, mert a fogak újranövekedéséért felelős őssejtek túl nagymértékű stimuláció esetén szájrákot is okozhatnak.