Mindig lehet azt mondani valamire, hogy kevés – fogalmazott Balogh Sándor, akinek a közlése szerint a most bejelentett alapellátási bevételnövekedés a mértékét illetően az elmúlt 20 évet tekintve benne van az első 5-ben.

A tavasszal bejelentett, az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének rendezésének első köréből a háziorvosok kimaradtak. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször megígérte, hogy a következő lépésben az alapellátás is sorra kerül.

Szócska Miklós csütörtökön jelentette be, hogy már novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását. A mostani intézkedés a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező, alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) körét érinti.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint – mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. A kormány döntése alapján az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.

Balogh Sándor szerint az alapellátást érintő kormányzati bejelentés egy fontos gesztus a szakma számára, egy olyan ígéret, amelynek reális alapja van. Ez a bevételnövekedés nem fog minden gondot megoldani, de ez akkor is egy olyan többlet, amely a háziorvosi praxisok működését könnyebbé, az ellátás minőségét jobbá teheti – szögezte le.

Az emelés mértékét kevesellte az MSZP, az LMP és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke egy csütörtöki egészségügyi rendezvényen nyilvánosan mondott köszönetet az egészségügyi államtitkárnak az emelésért, de megjegyezte: szeretnék, ha már szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat további, akár még erre az évre vonatkozó, valamint a jövő évre és 2014-re szóló jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról.

A Magyar Rezidens Szövetség pénteki közleményében azt írta: valóban nem elegendő az eddig bejelentett bérrendezés ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását, és “varázsütésre” megoldódjanak a problémák, de a lépés fontos jelzés valamennyi dolgozó számára.

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke pénteken azt közölte, örömmel fogadták a bejelentést, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is már az idén részesül forráskiegészítésben. Csordás Ágnes megjegyezte: pályafutása alatt nem emlékszik “az egészségpolitika által tett ígéret ilyen gyors megvalósulására”.