A Sussex Egyetem tudósainak felmérésében az Egyesült Királyságban található hét rákközpont valamelyikének 109 férfi és 35 női daganatos betege vett részt, akiknél a kezelést követő 18 hónap után sugárzás kiváltotta xerostomia volt megfigyelhető.

A részvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport 8 héten keresztül heti 20 percnyi akupunktúrás kezelésben részesült, a másik csoport pedig hetente 1 órányi szájápolási tanácsadáson vett részt. Ezután mindkét csoportnál a másik csoport kezelését alkalmazták.

“A szájápolással szemben az akupunktúra szignifikánsan nagyobb mértékben csökkentette a szájszárazság tüneteit.” mondták el a kutatók.

A tanulmány szerint kilenc héttel később az akupunktúrával kezdő csoport pácienseinek 26%-a számolt be javulásról, míg a másik csoportnak csupán 14%-a. Majd az akupunktúrás kezelést követően ugyanennek a csoportnak a 26%-a számolt be javulásról a kezelés után 8 héttel.

Az akupunktúra hatásmechanizmusa még nem világos a kutatók számára. Úgy vélik azonban, hogy valószínűleg a nyálmirigyek stimulálásával és azok vérellátásának serkentésével fejtheti ki hatását.

A fej- és nyakdaganatos betegek száma világszerte eléri az évenkénti 500.000-et. Ezeknek a betegeknek több, mint 40%-a panaszkodik xerostomiára még 5 évvel a sugárkezelés után is. Ez az állapot pedig nagymértékű életminőség-romlással jár, mivel érinti az ízlelést, a beszédet, a rágást és az alvást is. Hatékony kezelés azonban a mai napig sincs, csak rövid ideig ható szájöblítők, gélek és fogkrémek.

A tanulmány az Annals of Oncology szaklap online kiadásában jelent meg.