Egy afgán fogorvos elmondása szerint az embereket “állatokként verték a tálibok” – és az Egyesült Királysághoz fordult segítségért. A Sky News friss jelentése szerint a névtelenül nyilatkozó fogorvos iratait a tálibok ellopták, mielőtt elérte volna az Egyesült Királyság afganisztáni követségét.

A tálibok először nyerik vissza az ellenőrzést Afganisztán felett, mióta az amerikai erők 2001-ben eltávolították őket a hatalomból.

A 31 éves, csak Faiz néven említett férfi egy korábbi afgán tolmács, aki öt évig dolgozott a brit erőknek. Szolgálatát 2014-ben hagyta ott, hogy fogorvosnak képezze magát.

Elmeséli az elmúlt hetek tapasztalatait, attól kezdve, hogy látta, hogy a házát lerombolták Kanduzban – ami arra kényszerítette őt és családját, hogy elrejtőzzön a tálibok elől -, egészen a Kabulba költözésig.

Aggódik a jövő miatt

Amikor a főváros vasárnap a tálibok kezére került, a kabuli repülőtérre menekült. De nem tudta elérni az Egyesült Királyság nagykövetségét.

Elmondása szerint őt és feleségét a tálibok erőszakosan bántalmazták, és elkobozták útlevelüket is.

‘Itt nem vagyunk biztonságban. Nagyon aggódom az életemért, a jövőmért, a családom életéért’ – írja.

Leírja, hogy a helyi nagykövetség munkatársainak küldött e-mailt, amelyben segítségért könyörög, de még nem kapott választ. Elmondja azt is, hogy 2014-ben menedékjogot javasoltak neki az Egyesült Királyságban, miután három különböző csoportban szolgált a rendőrségen belül.

Menekülés a tálibok elől

Szökési tervei is kudarcba fulladtak, miután egy fizetett embercsempész Iránon keresztül a török határra csempészte. De kénytelen volt visszatérni, miután fegyveresekkel került szemben.

Képzett fogorvos vagyok, így sokat tudnék nyújtani az Egyesült Királyságnak, remélem, hogy tudnak segíteni, mert nem tudom, mit tegyek” – mondta.

‘Afganisztánban a tálibok uralma alatt semmi sem vár rám.’

Forrás: dentistry.co.uk