Az egyedi ebben a szkennerben az, hogy képes beartikulált minták beolvasására, és a koponyához viszonyított koordináta rendszerben való elhelyezésére. A szkenner háromdimenziós képet állít elő a mintákról, amit egy elektronikus fájl formájában tárol. Ezt az információt fel lehet használni 3D megjelenítéshez, vagy a fogpótlások számítógépes megtervezéséhez. Az Activity 880 el van látva egy speciálisan fogorvosok, fogszabályozó fogszakorvosok és fogtechnikusok számára kialakított felhasználói szoftverrel. A szoftver három fő modulja a páciensek adatainak kezelésére, a szkenner vezérlésére és a háromdimenziós kép megjelenítésére szolgál.

A 3D optikai beolvasási folyamatnak része a mandibula, a maxilla mintáinak illetve az áthajlásnak a szkennelése is. A szkenner így egy olyan adatcsomagot nyújt, ami 10 mikrométer pontosságú képet tartalmaz a maxilla és a mandibula felszínéről. Mindkét minta a helyes fogazati viszonyban kerül szkennelésre egy közös koordinátarendszerben. A beolvasás eredményeképp open STL Formátumban kerül mentésre a koponyához viszonyított koordináta rendszerben elhelyezett kép.

A beartikulált minták szkennelése: A mandibula artikulált mintája mágnessel kerül rögzítésre a kompatibilis artikulátorral együtt a szkennerben. Ezután a 3D szkennelésre kerül sor. A folyamatot meg kell ismételni a maxilla mintájával is. Harmadik lépésként mindkét minta felállításra kerül az artikulátorban, és egyszerre történik a szkennelésük.
Szekcionált minták szkennelése: A szkennelés kivitelezéséhez az állcsont mintáját egy speciális mintatartóban rögzítik. Ez a mintatartó könnyedén konfigurálható különböző mintatípusok befogadására. A rögzítés után egy elő-szkennelés történik, ami az (öntéshez szükséges) minta kiterjedését méri fel. Amikor az elő-szkennelés megtörténik, a minta képe megjelenítésre kerül.

Ez a kép a további szkennelés helyének meghatározására szolgál, a felhasználó néhány kattintással kijelölheti, hogy mely fogak további szkennelésére van szüksége. A szkennelés után készen áll a 3D kép a kiválasztott fogakról, viszont az approximális területek beolvasásához a preparált csonkokat egyesével újabb szkennelésnek kell alávetni a szomszédos fogak nélkül. A két szkennelési mód kombinálva is alkalmazható.

Az Activity 880 által készített adatok felhasználhatóak:
• A terápia folyamatai megjeleníthetőek a számítógépen 3D-ben
• A kezelések előtt és után készült képek kérhetőek a páciensről
• Elektronikus adatbázist lehet létrehozni a gipszminták hosszan tartó és szobákat megtöltő felhalmozása helyett