A BDA Wales a COVID-szabályok enyhítését kéri, hogy a betegek ne veszítsék el szükségtelenül fogaikat, és több fogászati vizsgálat legyen elérhető. Russell Gidney, a BDA walesi általános fogorvosi bizottságának elnöke szerint a késedelem azt jelenti, hogy a fogszuvasodás, az ínybetegségek és a rákos megbetegedések észrevétlenül maradnak.

Kiemeli, hogy a szigorú higiéniai intézkedések és az üresjáratok csökkentik a nem sürgős páciensek ellátásának lehetőségét. Dr. Gidney rámutat, hogy ez azt jelenti, hogy a kisebb problémákat gyakran nem kezelik addig, amíg a páciens nem jelentkezik fájdalommal, és akkor nagyobb beavatkozásra van szükség.

“Mire ez problémát okoz, gyakran már gyökértömésekről vagy fogak kihúzásáról beszélünk” – mondta Dr. Gidney a BBC-nek. “Aztán vannak olyan dolgok, mint a fogínybetegség vagy a rák, ahol nem feltétlenül vannak tünetek.

“Az ínybetegségnél csak akkor jelentkeznek igazán tünetek, amikor a fogak már meglazultak. Ekkor már túl késő.

Ez azt jelentheti, hogy az emberek végül elveszítik azokat a fogaikat, amelyeket megmenthetnénk [ha korábban észrevennénk].

Dr. Gidney szerint Walesnek fel kellene oldania a szigorú higiéniai intézkedéseket a sok oltás után.

“A világjárvány kezdete óta a fogorvosok több mint 1,5 millió embert láttak el, és 350 000 konzultációt végeztek távolról, telefonon vagy videoszolgáltatáson keresztül” – mondta a walesi kormány szóvivője.

“A fogászat volt az egyik legnagyobb kihívást jelentő szolgáltatás számunkra a világjárvány idején. Ennek oka az aeroszoltermelő eljárások, például a tömések. A fogorvosoknak a páciensek közvetlen közelében kell tartózkodniuk, ami fokozott egyéni védőfelszerelést igényel.