Ez derül ki a Nyugat-Ausztráliai Egyetem új kutatásából. Mintegy száz úszó gyermeket elemeztek, akik mind öt és 17 év közöttiek voltak.

A négy különböző nyugat-ausztráliai úszóklubból kiválasztott résztvevőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet.

Nagyobb elszíneződés

A vizsgálatban a szájhigiéniára, az úszás gyakoriságára és külső tényezőkre, például az étrendre vonatkozó kérdések szerepeltek.

Intraorális frontális fotókat készítettek mind a szemfogakról, mind a metszőfogakról. Ezeket elemezték, majd három független értékelő meghatározta a Globális Foltossági Index pontszámot.

Az úszóknál az életkoruknak megfelelő, nem úszókból álló kontrollcsoporttal összehasonlítva az elszíneződés szignifikánsan nagyobb volt – 82,2%, szemben a 44%-kal.

A mosoly elkerülése

Dr. Jilen Patel vezette a vizsgálatot az egyetemen, és felügyelte a csapat többi tagját. Arra a következtetésre jutott, hogy a fogak elszíneződése jelentős hatással lehet az úszók életére.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb összesített úszási idő nagyobb foltintenzitással járt együtt, és hogy ez a foltosodás nem függött a szájhigiéniától vagy olyan tényezőktől, mint az étrend – mondta.

‘A kutatók megállapították, hogy ez negatív hatással volt a fiatal úszók életminőségére, a mosolygással való elégedetlenség és a mosolykerülés nagyobb volt azoknál a gyerekeknél, akiknek nagyobb volt ez elszíneződésük’.

A kutatók reményei szerint az eredmények segíthetnek a fogorvosok és a szülők tájékoztatásában.

Dr. Patel hozzátette: “A további kutatás arra összpontosít, hogy megértsük a foltosodás pontos okait, legyen az a klórszint, a medence pH-értéke vagy a nyál összetétele.

A tanulmányt egy három fogorvostanhallgatóból (DMD) álló csapat végezte.

Forrás: dentistry.co.uk