Kedvező tulajdonságainak köszönhetően a titánt széles körben használják a fogászati implantátumokban. A titánból készült fém alapú implantátumok azonban gyakran mikrobákat halmoznak fel a felületükön, ami krónikus fertőzésekhez és gyulladásokhoz vezethet a környező szövetekben és akár implantátum meghibásodásához is vezethet. Egy új tanulmányban a kutatók új módszert fedeztek fel a fém implantátumok mellékhatásainak kezelésére az elektrokémiai terápia (ECT) felhasználásával, hogy javítsák az antibiotikumok mikrobák felszámolási képességét. A tanulmány elősegítheti az elektrokémiai megközelítések alkalmazását a gombás fertőzések kezelésében.

A tanulmányban a kutatók arra törekedtek, hogy megvizsgálják az ECT gombaellenes tulajdonságait a Candida albicans ellen . Alacsony elektromos áramot vezettek át egy fém alapú implantátumon és anélkül, hogy a környező egészséges szövetet károsítanák, megsértették a csatolt mikrobák sejtmembránjait. Mivel az ECT elektrokémiai stresszt okozott a sejtekben és később fokozta a sejtmembrán permeabilitását, a mikrobák érzékenyebbé váltak az antibiotikumokkal szemben.

„Az antibiotikumok válságában élünk: legtöbbjük kudarcot vall. A legtöbb mikroba idővel rezisztenssé válik az ellene használt antibiotikumra; így az antimikrobiális szerek sokszor nem működnek, főleg az ismétlődő fertőzések esetén.

„Ezzel a technikával az áram nem diszkriminatív, mivel károsítja a mikrobasejt membránt. Valószínűbb, hogy az antibiotikumok hatékonyabbak lesznek, ha a sejteket egyidejűleg támadják meg az áramok permeabilizáló hatásai. Ez lehetővé tenné, hogy még a gyógyszer-rezisztens sejtek is érzékenyek legyenek a kezelésre és megsemmisüljenek ”- jegyezte meg.

Bár a vizsgálat a C. albicansre és a fém alapú implantátumok által okozott fertőzések kezelésére összpontosult , a kutatók úgy vélik, hogy a technológia hozzájárulhat a sebgyógyulás javításához is.

A “Electrochemical strategy for eradicating fluconazole-tolerant Candida albicans using implantable titanium” címet viselő tanulmányt 2019. október 11-én, az ACS Applied Materials and Interface-en publikálták online egy kiadványba való beillesztést megelőzően.

Forrás: am.dental-tribune.com