A zúzott vagy porított tojáshéjak számos esetben gyakorlati felhasználhatósággal rendelkeznek. Használhatók természetes kalcium-kiegészítőként, kávé-édesítőként, kisebb bőrirritáció kezelésére, nem toxikus súrolószerként, vagy kerti komposzt- és kártevőirtáshoz. A közelmúltban a kutatók azt is megvizsgálták, hogy a tojáshéjat anyagként használhatják-e csontátültetésekre, valamint a porcok, a fogak és az inak regenerálására.

A tanulmány, amelyet dr. Gulden Camci-Unal vezet a Massachusetts Lowell Egyetem Vegyészmérnöki Tanszékén, innovatív: a főként kalcium-karbonát-kristályokból álló tojáshéjak felhasználhatóságáról szól.

GA kutatók mikroszkopikus tojáshéj részecskéket használtak a zselatin alapú hidrogélek megerősítésére, amelyek stabil 3D állványként szolgáltak az oszteoblasztok növekedéséhez.

Camci-Unal elmondta, hogy ez a technika alkalmazható csontok kezelésére és helyreállítására olyan betegek esetén is, amiket a természetes öregedés, rák és más betegségek okoztak, valamint balesetek vagy harci helyzetek miatt bekövetkezett sérülések. A 3D-s felépítés nemcsak a csontok növekedéséhez használható, hanem a porcok, a fogak és az inak esetén is – tette hozzá.

„Ez az első olyan vizsgálat, amelyben a tojáshéj részecskéit a hidrogél mátrixban használják a csontok javításához” – jegyezte meg Camci-Unal. „Ez év elején már benyújtottunk egy szabadalmi bejelentést. Nagyon izgatottak vagyunk az eredményeinkkel kapcsolatban és reméljük, számtalan hatásos alkalmazásra számíthatunk találmányunkat követően.”

A „Tojáshéj-részecskével megerősített hidrogélek a csontszövet-készítéshez: ortogonális megközelítés” című tanulmányt a Biomaterials Science 2019. júliusi számában tették közzé.

Forrás: am.dental-tribune.com