A University College London legújabb kutatása szerint az összes fogukat elveszített felnőttekben gyorsabban romlik a járási sebesség és a memória, mint azokban, akiknek még van saját foguk.

Eredményeik azt mutatták, hogy az egyetlen saját foggal sem rendelkező emberek körülbelül 10 százalékkal rosszabbul teljesítenek a memóriát és a járási sebességet vizsgáló teszteken, mint azok, akiknek van még saját foga.

A kutatás során 3166 hatvan éven felüli felnőttet vizsgáltak, és összehasonlították a résztvevők memória és járási sebesség vizsgálatokon elért eredményeit.

Miután számos egyéb tényezőt, köztük a szociodemográfiai jellemzőket, a meglévő betegségeket, a testi egészséget, az egészségügyi magatartásokat (pl. dohányzás és alkoholfogyasztás), a depressziót, a releváns biomarkereket, és különösképpen a társadalmi-gazdasági státuszt is számításba vették, kiderült, hogy a saját foggal nem rendelkező alanyok mégis egy kissé lassabban jártak. Ez az összefüggés az összes természetes fog elvesztése és a lassabb járási sebesség, valamint a gyengébb emlékezőtehetség között 10 évvel később leginkább a 60-74 éves korosztályban egyértelműbbnek bizonyult, mint a 75 éven felüli korosztályban.

Függetlenül attól, mi állhat az összefüggés hátterében, a túlzott fogvesztés felismerése lehetőséget kínál az olyan felnőttek azonosítására, akik idősebb korukban a gyorsabb szellemi és testi leépülés magasabb kockázatának vannak kitéve. A Journal of the American Geriatrics Society szaklapban közzétett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezt a hanyatlást számos tényező, köztük az életmód és a pszichoszociális tényezők is befolyásolhatják, melyek módosíthatók.

Forrás: www.dental-tribune.com