Képzeljük el a következő szituációt: érelzáródással kerültünk be a kórház sürgősségi osztályára, életveszélyben vagyunk. A sebész először egy pici csövet tesz be, majd az elzáródások kezelésére az utóbbi években egyre gyakrabban használt speciális, biokompatibilis és a szervezetben idővel feloldódó fém-, esetleg szövetháló, úgynevezett stent segítségével próbálja az elzárt vagy nagyon szűk artériában helyreállítani a normális vérkeringést. A gyakran gyógyszereket is tartalmazó, azokat közvetlenül az erekbe juttató háló elvileg életet ment, viszont van egy nagyon súlyos probléma: nem megfelelő a mérete.

Ilyenkor lesz kulcsfontosságú az észak-karolinai Carbon3D a hétfői TED2015 konferencián ismertetett új 3D nyomtatótechnológiája, amivel helyben és gyorsan elkészíthető a méretre szabott háló. A stentet rögtön kinyomtatják a sebészasztal mellett.

stent1

A technológia lényege, hogy nem a hagyományos értelemben nyomtatnak, hanem inkább növesztenek vele tárgyakat. Nagyjából úgy, ahogy a legendás T-1000 tökéletes metálkonstrukcióként kelt életre a fémpocsolyából a Terminátor 2-ben. A hasonlóság cseppet sem meglepő, mert a fejlesztőket, Joseph DeSimone-t és munkatársait az ominózus jelenet ihlette meg. Az új formák mintha az éterből fejlődnének ki, a folyamat 25-100-szor gyorsabb a használatban lévő többi 3DP módszernél. DeSimone és kollégái „folyamatos folyékony interfészgyártó technológiának” (continuous liquid interface production technology, CLIP) nevezték el.

Formáik folyékony műgyantamasszából nőnek ki döbbenetes tempóban, egy mini Eiffel-toronyhoz például csak hat perc kellett.

stent2

A CLIP digitális fényszóró rendszere fölé tesznek egy kisebb tálat, a tálban műgyanta van. A műgyanta és a projektor közötti speciális „ablak” teszi lehetővé, hogy átmenjen rajta a fény és az oxigén, meg lehessen dolgozni az alapanyagot.

„Mint a kontaktlencsék” – magyarázza DeSimone.

Tárgyalkotáshoz a CLIP fényt és oxigént juttat el a munkafelületre. A fény megkeményíti, az oxigén a túlkeményedéstől védi meg a műgyantából kialakuló tárgyat. A fény és az oxigén együttes kontrollálásával különleges alakzatok hozhatók létre egyetlen darabban, és nem rétegről rétegre haladva, minimális vagy nulla utómunkálattal.

Ha elterjed, a gyártóipar szinte minden szegmensét érintő diszruptív technológia lehet a CLIP. Eleinte valószínűleg kicsi tárgyak, például okostelefonos, fitneszmérős szenzorok, mikroméretű injekciótűk és más gyógyszeradagolók készítésére fogják használni, de fogimplantátumokhoz, futócipők rugalmas alapanyagához (és persze sok minden máshoz) szintén ideálisnak tűnik.