Egy nemrégiben elvégzett tanulmány szerint a terhesség alatti fluoridbevitel befolyásolhatja a születendő gyermek IQ-értékét. (Fotó: wavebreakmedia / Shutterstock)

Különböző tanulmányokban a fluoridtartalmú víz hatékonyságát vizsgálták a fogszuvasodás megelőzésében. Egy nemrégiben elvégzett tanulmány egy lépéssel tovább haladt megvizsgálta az anyának a terhesség alatt alkalmazott fluoridbevitele és a megszületett gyermek IQ-értéke közötti összefüggést. A megállapítások azt mutatják, hogy a terhesség alatti fluor-expozíció befolyásolhatja a gyermek szellemi fejlődését, ezért csökkenteni kellene.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok lakosainak körülbelül 66%-a, a kanadai 38%-a és az európai lakosok kb. 3%-a találkozik fluoridált vízzel.

A tanulmány a “Maternal-Infant Research on Environmental Chemicals” kutatásából származó adatokat is felhasználta, kiértékelte az anyai vizelet fluortartalom-koncentrációját, a napi saját  fluorbevitelt, valamint a gyermekek IQ-tesztjeit; a vizsgált 601 anya-gyermek pár hat kanadai nagyvárosból származik. A résztvevők több mint 40% -a olyan közösségben lakott a vizsgálat ideje alatt, ahol a vezetékes (kommunális) víz fluortartalmú volt. A kutatók megvizsgálták a 3 és 4 éves gyermekek IQ-értékeit.

Az adatok azt mutatták, hogy azoknak az anyáknak, akik fluoridált csapvizet tartalmazó területeken éltek, nagyobb az ásványi anyag koncentrációja a vizeletben, mint azoknál, akik nem fluortartalmú vizet használtak. Az anyák vizeletében az 1 mg / L-nél magasabb fluorid-koncentráció 4,5% -kal alacsonyabb IQ-értéket mutatott a születendő fiúgyermekekben. A kutatók azonban nem találtak kapcsolatot az anya vizelet-fluoridszintje és a lánya IQ-értéke között. A későbbi utókutatások végül megállapították: az anyák napi 1 mg-os fluoridbeviteli szintjének növekedése összefüggésben volt az alacsonyabb IQ-szinttel: mind a fiúk, mind a lányok esetében a mérhető negatív változás 3,66 pontos volt.

Bár a tanulmány komoly aggodalmakat vet fel a közösségi vízfluorozással kapcsolatban, sok kutató elutasította elegendő bizonyíték hiányában az eredményeket. Ezért további vizsgálatokat kell végezni a témáról a megállapítások validálásához.

A tanulmány – “Association between maternal fluoride exposure during pregnancy and IQ scores in offspring in Canada” a JAMA Pediatrics-ban vezető cikként 2019. 08. 19-én jelent meg.

Forrás: am.dental-tribune.com