A betegség prevalenciája jóval alacsonyabb volt a teát vagy kávét fogyasztók körében. A kutatók elmondása szerint a te vagy kávé fogyasztása a bennük lévő, a sejtkárosodás kijavításában kulcsszerepet játszó antioxidáns összetevők miatt csökkentik a szájrák kialakulásának kockázatát. A két ital fogyasztásának és a szájrák kockázatának kapcsolatát 4000 résztvevő, személyes és kérdőíves megkérdezésén alapuló vizsgálatán keresztül próbálták meghatározni. A tanulmányban 689 laphámsejtes rákban (SCC) szenvedő beteget és 3481 egészséges egyént vizsgáltak meg. A kutatók inverz kapcsolatot fedeztek fel a szájrák és a kávé vagy teafogyasztás

között. Úgy találták, hogy a kizárólagos tea vagy kávéfogyasztás nagymértékben csökkentette a szájrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor nem figyeltek meg lényeges különbséget a férfi és női, a dohányzó és nem-dohányzó, az alkoholfogyasztó és absztinens részvevők között. A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra és tanulmányokra van szükség a pontos mechanizmusok tisztázása érdekében. A tanulmány a február 18-án jelent meg a Cancer Epidemiology című szaklapban.