Az egész Egyesült Királyságban növekednek a lokális lezárások, mivel a SARS-CoV-2 esetek száma továbbra is folyamatosan nő. Bár a kezdeti országos lezárás még júniusban véget ért, továbbra is gyűjtenek olyan adatokat, amelyek megmutatják, hogy a SARS-CoV-2 mennyire terjedt el ez idő alatt. A birminghami egyetem kutatói által végzett tanulmány most azt közölte, hogy a fogorvosok 16%-a rendelkezett SARS-CoV-2 antitestekkel, mire a lezárás véget ért.

Prof. Iain Chapple, a világ egyik legelismertebb fogorvosi kutatója vezeti a longitudinális vizsgálatot, amely a közép-anglia régió 1530 fogorvosának, ápolójának, higiénikusának, terapeutájának és recepciósának nyálmintáiban elemzi a SARS-CoV-2 antitest szintjét. A teszteltek közül körülbelül 230 szeropozitív eredményt adott a SARS-CoV-2 antitestekre.

Mivel a tanulmány még mindig folyamatban van, Chapple nem tudott további adatokat megosztani a Dental Tribune International céggel. Megerősítette azonban, hogy a vizsgálat minden résztvevőjét legalább még egyszer, 2021 január környékén újra tesztelik. „Ez azért van, hogy feltérképezzük, mi történik az antitestszintjükkel, és újraértékelhetjük az expozíciós arányokat is, miután az orvosok visszatértek a továbbfejlesztett személyes védőfelszerelések, valamint a fertőzések megelőzésére kialakított ellenőrzési protokollokkal ellátott rendelőkbe ”- jelentette ki.

Miért fontosak a SARS-CoV-2 antitestek?

Mint azt Dr. David Denning, a manchesteri egyetem professzora és a DenScreen orvosi főtanácsadója elmondta a DTI számára egy nemrégiben készített interjúban, ha egy személy pozitív eredményt mutat a SARS-CoV-2 antitestekre, „akkor szinte biztosan átesett a COVID-19 fertőzésen, de már nem fertőző stádiumban van”. Az azonban egyelőre nem világos, hogy szervezetünk meddig tartja fenn ezeket az antitestszinteket, és milyen mértékben védik az egyént az újrafertőzéssel szemben.

A Brit Fogorvosi Szövetség vezető végrehajtó bizottságának újonnan kinevezett elnöke, Dr. Eddie Crouch – aki ez év elején maga is átesett a SARS-CoV-2 fertőzésen- azt kérte, hogy az Egyesült Királyság fogorvosai, akik pozitív mintát adtak a vírusra, vegyék fontolóra a plazma adományozást.

“A COVID-19 még velünk lesz egy darabig” – jegyezte meg Crouch a sajtóközleményében. “Egészségügyi szakemberként remélem, hogy a saját szerencsétlenségem most segíthet a kétségbeesett rászoruló betegeken.”

„A fogorvosok és csapataik a lezáráskor csak sürgősségi eseteket láttak el, azóta pedig mindent megtettek a szolgáltatások helyreállításáért. Azok számára szól közleményem, akik átestek a COVID-19 betegségen, hiszen ezek a plazmaadományok most életeket menthetnek meg.” – fejezte be Crouch.

Forrás: Dental Tribune