A Brit Fogorvosok Szövetségének (BDA) kutatása szerint az emberek 77 százaléka úgy véli, hogy a nem megfelelő szájhigiénés állapotok rontják az esélyeket a munkaerőpiacon. A túlsúllyal kapcsolatban csak a megkérdezettek 38 százaléka érez így.

„A rendkívül kompetitív munkaerőpiacon egyre többen eszmélnek rá, hogy a rossz fogak kimondottan rossz kilátásokkal járnak, ezért érdemes odafigyelni arra mi történik a szájban” – fogalmaz Nigel Overgaard-Nielsen, a BDA egyik vezetője. A szakember szerint a „győztes mosoly” ma már nem csak hiúsági kérdés, hanem az érvényesülés egyik fő eszköze is.

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Érdekesség, hogy a kutatási eredmény épp rímel egy másik felmérés eredményével, amely szerint a fogszuvasodás a fő ok, amiért a gyerekek kórházi felvételt nyernek.

A BDA munkatársai szerint komoly problémát jelent, hogy az egészségügyi miniszterek az egészséges fog kérdését sokáig “opcionális extraként” kezelték. A szakemberek szerint a fogápolási rutin helyes elsajátítása dönthet arról, hogy a gyerek később elhelyezkedhet-e ügyvédként vagy recepciósként, ezért minden gyerekkorban kihúzott fognak következmény lehet.

A szövetség tagjai szerint az egyenlő esélyekhez az is hozzátartozik, hogy mindegy gyerek megfelelő fogászati kezelésben részesül, szükség esetén akár állami támogatással is.

Forrás: Medipress.hu