A fogorvostól való félelem világszerte közismert jelenség. Sokan éreznek stresszt, sőt egyenesen rettegnek a fogászati vizsgálatoktól, ami végül oda vezethet, hogy végleg távol maradnak a fogorvosi rendelőtől.

A legújabb felmérés újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a fogászati szorongásban szenvedő páciensek gyermekeiknek is továbbadják félelmüket, ami pedig jelentős mértékben befolyásolhatja felnőttkori viselkedésüket a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban. A legfeljebb 12 éves gyermekek összesen 1325 szülőjét vizsgáló kérdőív eredményei szerint a szülők 48 százaléka félt a fogorvosi vizsgálattól, és körülbelül ugyanennyi gyermek (47 százalék) osztotta ezt az érzést.

A kutatók szerint a válaszadók közül több nő szenved fogászati fóbiában. Míg az édesanyák 55 százaléka vallotta azt, hogy tart a fogorvostól, az édesapáknak csak 40 százaléka számolt be ilyen szorongásról. Az anyák közül azonban csak 19 százalék állította, hogy rendkívül nehéznek találja rábeszélni gyermekét a fogorvoshoz menésre, míg az apák körülbelül 37 százaléka vélte úgy, hogy ez az egyik legnehezebb dolog a világon.

A fogászati kezelés előtt érzett idegesség fő okai a fájdalomtól való félelem (54 százalék), a fogorvossal szemben érzett ellenszenv (17 százalék), illetve a további fogászati kezelésektől való félelem (25 százalék) voltak.

„Ha a fogászati kezelésekről van szó, a gyerekek könnyen átveszik szüleik szorongásait” – mondta Dr. Bill Kohn, a felmérést végeztető Delta Dental Plans Association elnökhelyettese. „Ha a gyerekek rossz élményen esnek át, az veszélyeztetheti a fogorvos látogatásra irányuló hajlandóságukat egész gyermekkorukban, és akár felnőttkorukban is.”

Kohn arra ösztönzi a szülőket, hogy végig próbáljanak meg pozitívak lenni gyermekeik fogorvosi vizsgálatai előtt és alatt. Ezen kívül azt javasolja, hogy gyermekeiket már hat hónapos kortól, a gyermek első fogának áttörésétől kezdjék el a fogászati szűrővizsgálatokat, hogy minél fiatalabb korban hozzászokhassanak a fogászati környezethez.

Forrás. Dental Press