Egy világszerte népszerű, Magyarországon is kapható szájvízmárka termékei növelik a vérnyomást: napi használat esetén 2-3,5 higanymilliméterrel – derül ki egy friss kutatásból. A jelenség oka, hogy a klórhexidin hatóanyag elpusztítja a jótékony baktériumokat is, amelyek segíthetnének az érfal ellazulásában. A kísérletre önként jelentkező egészséges felnőttek vérnyomása már órákkal a szájvíz használata után emelkedett. A kutatást vezető Amrita Ahluwalia professzor éppen ezért nem tartja kedvező tendenciának az antibakteriális szájöblítők terjedését. „Ezen baktériumok napi szintű elpusztítása valóságos katasztrófa a szervezetre nézve, hiszen a kis vérnyomás-emelkedésnek is jelentős hatása van a halandóságra, valamint a szívbetegség vagy stroke miatti halálozás veszélyére” – fogalmazott a szakértő. A vizsgálat során 19 személy vérnyomását mérték meg a szájvíz napi kétszeri használata előtt, illetve után. Az érték 2-3,5 higanymilliméterrel magasabb volt az utóbbi esetben. A hatás „egy napon belül jelentkezett” a Free Radical Biology And Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint. Egy ettől független kutatás alapján minden kétegységnyi emelkedés a vérnyomás értékében 7 százalékkal növeli a szívbetegség miatti halálozás kockázatát, illetve 10 százalékkal a stroke miatti halálozásét. „Nem azt mondjuk, hogy fel kell hagyni az antibakteriális szájvíz használatával például ínybetegség esetén. Csupán feltesszük a kérdést, hogy bárki másnak miért van szüksége rá” – magyarázta Ahluwalia professzor, a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa. A vizsgált szájvíz 0,2 százalék klórhexidint tartalmaz, ami más – ugyancsak elterjedt – márkáknál is megszokott arány. A lepedékképződésért felelős baktériumok mellett elpusztítja azokat is, amelyek hozzájárulnak a nitrit termelődéséhez, segítve az erek megfelelő ellazulását. A termék 90 százalékkal csökkentette a nitrittermelést a szájban, a vér nitrittartalmát pedig 25 százalékkal. Forrás: medipress.hu